Гнучкі та багатофункціональні трекові системи все частіше використовуються не лише при організації освітлення у торгових залах, виставкових приміщеннях, великих офісах, а й для зонування житлових приміщень. Спочатку вони створювалися спеціально для торгових залів. З їхньою допомогою увага покупців акцентувалася на тій чи іншій вітрині. Але сучасні дизайнери досить швидко оцінили переваги трекових систем в оформленні житлових будинків, адже вони дозволяють змінювати напрямок світлового потоку, завдяки чому можна ефектно підкреслити переваги кімнати.

Використання шинних систем має низку переваг, головні серед яких:

  • можливість регулювати напрямок світла;
  • можливість встановлення освітлювальних приладів на будь-якій висоті;
  • можливість переміщувати світильники по шинопроводу та змінювати кут освітлення.

trac-9trac-8 trac-7

Види трекових систем

Фахівці ділять шинні системи освітлення за типами джерел світла та шинопроводу. Так, за типом джерела світла можна виділити моделі:

  • галогенною лампою,
  • метало-галогенною лампою;
  • люмінесцентною лампою;
  • світлодіодною лампою;

За типом шинопроводу трекові системи поділяються на:

  • однофазні;
  • трифазні.

Залежно від кількості фаз до одного треку можна підключити одну, дві або три групи джерел світла, включати та вимикати які можна незалежно одна від одної.

Особливою популярністю користуються трекові системи, шинопровід яких є не гнучкою, прямолінійною шиною, але насправді різноманітність конструкцій набагато ширша.

За бажанням можна придбати трекові системи на тросах або гнучких шинопроводах.

У нашій статті ми зупинимося докладніше на найпопулярнішому типі трекових систем — класичних моделях із негнучкими шинопроводами.

trac-4trac-5 trac-6

З чого складаються шинні системи освітлення

Для створення трекової системи освітлення класичного типу знадобляться такі елементи:

  • шинопровід (трек), на якому розміщуватимуться трекові світильники;
  • кілька трекових світильників. Їхня кількість безпосередньо залежить від площі приміщення, в якому потрібно організувати освітлення;
  • трекові заглушки та з'єднувачі;
  • трекові підвіси;
  • кабельні вводи;
  • трансформатор.

shema

Слід зазначити, що для створення трекової системи найкраще купувати комплектуючі та аксесуари одного виробника. Це гарантуватиме надійну, безперебійну роботу всіх складових.

Конструкція треку будь-якого виробника найчастіше відрізняється мінімалістським дизайном. Вона може бути представлена в різних кольорах, що дозволяє кожному покупцю підібрати найкращий варіант. Крім того, є кілька способів кріплення трекової системи. Так, підвісити шинопровід можна на тросах, а можна встановити прямо на стіні або на стелі.

Встановлення та підключення трекової системи

Зовні трек являє собою П-подібний профіль, усередині якого знаходяться мідні шини, ізольовані діелектриком одна від одної. Виготовляють шину з алюмінію, пластику чи нержавіючої сталі. Кількість шин усередині треку і визначає його тип: трифазний або однофазний.

Шинний світильник кріпиться на корпус треку, а його контакти приєднуються до шин. Закінчення кабелів у треку акуратно виводяться на торці шини, причому кожен провід має свій колір, що дозволяє швидко визначити з тим, де фаза, де нейтраль, а де заземлення. Варто зауважити, що обробка та обробка кабелів під час монтажу шинопроводу не потрібна.

Багато в чому процес монтажу трекових світильників нагадує встановлення точкових світлоприладів:

1. На місце кріплення світильника встановлюється каркас. Кріпитися він може за допомогою спеціальних скоб або шляхом підвішування на ланцюгах або на тросі.

2. Потім звільняються контакти електропроводки, які розгалужуватимуться безпосередньо над місцем встановлення системи.

3. Встановлюються самі світильники. Для цього достатньо вставити їх електричні адаптери в пази, передбачені конструкцією шинопроводу. Про те, що світильник добре зафіксований і став на місце, сигналізує характерне клацання.

4. І наприкінці регулюється кут падіння світлового потоку.

Варто зауважити, що при встановленні світильників на шину важливо звертати увагу на відмінності адаптерів для лівого та правого підключення електроживлення.

Довільна конфігурація

Сьогодні у продажу можна придбати кілька шин, купити поштучно-з'єднувальні компоненти та створити ексклюзивну трекову систему. У каталогах відомих виробників можна знайти лінійні, L-, X- та T-подібні сполуки, що дозволяють створити найрізноманітніші відгалуження.

trac-el5trac-el6 trac-el4

Крім того, комплектуючі випускаються в різних технічних варіаціях, що дозволяє реалізувати найоригінальніші задуми дизайнерів з урахуванням особливостей організації електромереж у конкретних приміщеннях.