Любителі поєднувати гарне з корисним напевно гідно оцінять винахід сучасних фабрик світла — люстру-вентилятор. Такий охолодний прилад споживає набагато менше електроенергії, ніж кондиціонер, а поєднуючи функції відразу кілька функцій стане вигідним придбанням для будь-якого будинку.

Особливості конструкції та принцип роботи люстр-вентиляторів

Конструктивно дивовижні пристрої являють собою лопаті, які з'єднані з пристроєм, що обертає. Живлення освітлювального приладу здійснюється від мережі 220 В.

Люстра-вентилятор в інтерєріСпальня з люстрою-вентилятором

Багато хто плутає люстри-вентилятори з вентиляторами стельового кріплення, але насправді принцип роботи цих пристроїв абсолютно різний. Останні направляють потоки повітря на те чи інше місце, а люстри-вентилятори забезпечують повітряну циркуляцію по кімнаті. Таким чином, ці світильники суттєво покращують природну циркуляцію повітря та з легкістю замінюють спекотне важке повітря на свіже. Деякі заводи пропонують моделі, що мають кілька режимів роботи. Так, швидкість циркуляції повітря можна змінювати в залежності від температури.

Плюси та мінуси люстр-вентиляторів

Вибираючи ці освітлювальні прилади важливо враховувати їхні переваги та недоліки. Крім того, для досягнення максимального ефекту важливо враховувати площу приміщення та потужність пристрою. Розраховувати на те, що невелика люстра у центрі величезної вітальні зможе створити комфортний мікроклімат у спекотний день не варто.

До основних плюсів такої світлотехніки можна віднести:

  • екологічна безпека;
  • невелика вартість;
  • невелике споживання електроенергії;
  • гіпоалергенність;
  • стильний дизайн, який чудово вписується в різні інтер'єри.

Спальня з люстрою-вентилятором Люстра-вентилятор у вітальні

Більше того, слід пам'ятати, що кондиціонери можуть встановлюватися далеко не у всіх кімнатах. Наприклад, у невеликій кухні або вузькому коридорі він буде не доречний, тоді як компактна люстра-вентилятор зможе чудово освіжити приміщення.

Люстра-вентилятор в інтер'єрі

Ці дивовижні освітлювальні прилади виготовляються з найрізноманітніших матеріалів: дерева, металу, скла, пластику тощо. Це дозволяє вибрати найбільш органічний варіант до різних інтер'єрів.

Люстра-вентилятор чудово впишеться в кухонний інтер'єр. У цьому приміщенні завжди відзначається підвищена температура та вологість, тому такий світильник стане справжнім порятунком.

Добре підійде така світлотехніка і для організації освітлення у вітальні. Виготовлені з дерева чи скла, лопаті люстри-вентилятора не тільки охолодять кімнату та створять розслаблюючу атмосферу, а й дивним чином прикрасять кімнату.

Веранда з люстрою-вентилятором Кухня з люстрою-вентилятором

Особливості вибору люстри-вентилятора

Вибираючи такий освітлювальний прилад, особливу увагу варто приділити двом параметрам: діаметру лопатей та потужності джерел світла. Найкращим вибором стануть світлодіодні моделі, що виділяють тепле біле світло. Вони дозволять розслабитися після важкого трудового дня та споживають мінімум електроенергії.

Деякі фабрики пропонують рішення, керувати якими можна за допомогою пульта дистанційного керування. Це сучасні пристрої, користуватися якими одне задоволення. За бажання можна також підібрати варіанти з можливістю регулювання яскравості свічення. Вона здійснюється за допомогою спеціальних димерів.