Оригінальний колоніальний стиль не заслужено забутий. Слідуючи віянням сучасної інтер'єрної моди багато хто вибирає мінімалізм, лофт та індустріальні стильові напрями, забуваючи про цікаві та неординарні варіанти облаштування інтер'єру. Чи може саме час звернути увагу на колоніальний стиль?

Колоніальний стиль

Особливості колоніального стилю в інтер'єрі

Цей стиль виник у 19 столітті і свою назву отримав завдяки тому, що Англія захоплюючи нові держави, формувала колонії, додаючи традиції до облаштування островян.

Нині колоніальний стиль в інтер'єрі - це дивовижне поєднання екзотики, розкоші та респектабельності, при максимальному комфорті та зручності.

Досягти найкращого результату можна лише витративши чималі кошти. Вся справа в тому, що дивовижні вироби та натуральні матеріали, що широко використовуються в даному випадку коштують досить дорого.

Колоніальний інтерєр

Що ж характерне для цього стилю?

1. Екзотична рослинність

Цілком логічно, що колоніальні будинки, що потопають у буйній екзотичній рослинності, не змогли залишитися без цього елемента в декорі в інтер'єрі. Ліани, пальми, папороті в колоніальному стилі активно використовуються для декорування віталень та спалень.

2. Великі дерев'яні двері та вікна

Цьому стильовому напрямку характерна любов до добротних, потужних виробів. Щоб відтворити його повністю невеликий однокімнатної квартири буде недостатньо. Найкраще продемонструвати його красу можна у приватному будинку.

Вітальня у колоніальному стилі

Двері та вікна в такому випадку повинні бути великими, виготовленими з дерева. Ідеальний варіант - виходи у двір чи садок роблять безпосередньо з кухні, вітальні або спальні. Саме тому вікна часто просто замінюють двері, особливо якщо вибрано конструкцію «в підлогу».

Найчастіше у колоніальному стилі оформлюють будинки з двома поверхами. У такому випадку на другому поверсі доречно розмістити георгіанські або підйомні віконні конструкції.

Що стосується облицювання будинку, то виконувати його в даному випадку найкраще за допомогою каменю та дерева. Фасади прикрашають кладкою з натурального або штучного каменю, підлога роблять з дерева, а меблі вибирають з масиву цінних порід або з оригінальним плетеним каркасом.

3. Натуральні матеріали в облицювання

Основні матеріали, що використовуються при обробці будинків у колоніальному стилі – дерево та камінь. Їх відмінно доповнюють мідними та кованими виробами, елементами з глини та цегли.

Спальня у колоніальному стилі

Для обробки стінок використовуються світлі тони. Від темних та яскравих варіантів у цьому випадку варто відмовитися. Оздоблення стін найпростіше виконати шляхом фарбування, але за бажання можна використовувати шпалери. Вони повинні бути однотонними або з дрібним, частим рельєфним візерунком. Стильно та виграшно виглядають варіанти, які імітують бамбукову стружку.

Вибираючи шпалери, варто віддавати перевагу виробам з візерунком у вигляді незвичайних кольорів, екзотичних тварин, птахів. Колірна гамма в даному випадку неодмінно має бути природною.

4. Стеля в колоніальному інтер'єрі

Що стосується оформлення стель, то тут все дуже просто. У пошані білі рівні покриття. Добре виглядають також варіанти, прикрашені дерев'яними балками.

Внести родзинку в інтер'єр допоможуть цікаві рішення - натяжні стелі, де як матеріал використовується шкіра, парусину або тканини. Такий підхід дозволяє досягти цікавого контрастного ефекту.

Колірна гама стелі, як і стін, має бути спокійною. Для обробки найкраще підійдуть відтінки айворі, слонової кістки, пісочні та кремові тони.

Стильна обстановка у колоніальному стилі

Меблі в колоніальному інтер'єрі

Вибираючи меблі в інтер'єр, оформлений у колоніальному стилі, можна не обмежуватись будь-якими рамками. Навпаки, використання різних предметів у різних стилях дозволяє додати особливу обстановку.

Урізноманітнити диванну зону у вітальні можна оригінальними кріслами з масивним каркасом або незвичайними ажурними кріслами. Внести яскраві акценти можна за допомогою декоративних подушок.

Добре виглядають в інтер'єрі вітальні вінтажні консолі, дерев'яні шафи, пуфи зі шкіри, а також оригінальні стільці, ніжки яких виконані у вигляді лап звірів.

Ідеальним доповненням спальні стане масивне ліжко з балдахіном. По обидва боки ліжка можна поставити цікаві банкетки. Доповнить інтер'єр велике дзеркало в гарній рамі або важкий дерев'яний комод.

Кухня в колоніальному стилі – унікальне самобутнє місце. Підлога в ньому повинна бути виготовлена з каменю, а фасади кухонного гарнітура неодмінно повинні бути дерев'яними та декорованими цікавим різьбленням.

Цікавий інтерєр у колоніальному стилі

Декоративні елементи в колоніальному інтер'єрі

Вікна в будинку, оформленому в цьому стильовому напрямку краще оформити шторами з льону, стильними оксамитовими портьєрами, шовковими фіранками. Цікавим та практичним рішенням стане використовувати римські штори або практичні бамбукові жалюзі.

Що стосується текстилю в інтер'єрі, то найкращим вибором стане льон, шерсть, оксамит, шкіра, хутро, бавовна.

Внести родзинку в обстановку та створити самобутній інтер'єр допоможуть незвичайні декоративні деталі:

  • африканські маски;
  • фарфорові набори посуду;
  • китайські ширми;
  • шкіряні пуфи;
  • картини та дзеркала у різьблених оригінальних рамах;
  • бра у вигляді ліхтариків із незвичайною перфорацією.

Освітлювальні прилади в колоніальному інтер'єрі

Для створення необхідної атмосфери та забезпечення необхідного рівня освітлення відмінно підійдуть люстри-свічки. Перевагу варто віддавати кованим моделям, оскільки саме такі вироби можуть підкреслити всю красу і респектабельність обстановки.

Світильники в колоніальному інтерєрі

У вітальнях варто використовувати додаткові джерела світла. Добре підійдуть Торшери та настільні лампи з металевими та скляними плафонами, тканинними абажурами, а також Люстри з абажуром.

Створити оригінальну та стильну обстановку у колоніальному стилі не просто. Натуральні матеріали, незвичайний декор, цікаві поєднання – все це потребує зусиль та засобів. Але отриманий в результаті інтер'єр здивує своєю красою та самобутністю. У такий будинок захочеться повертатися знову та шукати натхнення.