Створити ідеальну атмосферу в будь-якій кімнаті, швидко поділити приміщення на зони та виграшно розставити акценти допоможуть точкові світильники. Сьогодні асортимент цих освітлювальних приладів дуже широкий, тому підібрати оптимальне рішення за ціною та якістю зможуть абсолютно все. Труднощі іноді виникають із монтажем. Як правильно встановити точкові світильники?

Підготовка

Точкове освітлення можна монтувати на різні підвісні стелі, що робить його популярним та затребуваним. Для того, щоб встановити точки необхідно мати:

  • самі світильники;
  • відповідні лампочки;
  • гільзи або клемні для з'єднання проводів;
  • ізоленту;
  • вимикач.

Для однієї зони найкраще купувати накладні точкові світильники одного типу. При цьому важливо віддавати перевагу моделям зі світловідбиваючим шаром. Що стосується лампочок, то найкраще скористатися світлодіодними варіантами. Вони відрізняються низькою потужністю при високій світловіддачі, що гарантує безпеку використання.

Провід варто вибирати в залежності від того, з якого матеріалу виготовлена стеля. Наприклад, для гіпсокартонних стель цілком підійде трижильний або двожильний звичайний провід ВВГ-2(3)х1,5. Якщо ж стеля виконана з пластику або МДФ, то варто купити провід РКГМ, що відрізняється підвищеною пожежною безпекою. У будь-якому випадку провід має бути досить м'яким і мати багато жилок.

Найбільш довговічним і надійним варіантом з'єднання проводів є фіксація за допомогою міднолужених або мідних гільз. За бажанням також можна використовувати спеціальні клемники, але в цьому випадку варто враховувати, що болтове з'єднання потрібно щонайменше двічі на рік перевіряти.

Алгоритм установки

Процедуру монтажу точкових світильників можна розділити на такі етапи:

  • планування освітлення;
  • розведення проводки до місця монтажу;
  • створення отворів під світильники;
  • підключення;
  • закріплення та фінальна перевірка.

Планування підключення точкових світильниківУстановка точкових світильників в отвір

Планування

Перш ніж приступити безпосередньо до монтажу, важливо визначитися з тим, як же будуть розташовані світильники на стелі. Особливо це важливо, коли навісна стеля складається з кількох рівнів і джерела світла потрібно розподіляти з урахуванням незалежного використання контурів.

Важливо враховувати, що відстань між освітлювальними приладами повинна становити не менше 60 см. Крім того, отвір для світильника необхідно робити на відстані як мінімум 25-30 мм від найближчого елемента каркаса, інакше профіль може перешкодити добре закріпити крапку за допомогою засувки .

Під час планування потрібно розрахувати, скільки потрібно точкових світильників для того чи іншого приміщення. Робити це потрібно з урахуванням наявності світильників, люстр, бра та іншої світлотехніки.

Розподіл проводів

Провід найкраще розподілити та закріпити на стадії створення каркасу стелі. У такому разі при просвердлюванні отворів петлі дроту дістати буде найпростіше і виконати підключення не складе особливих труднощів. Якщо ж монтаж точкових світильників був задуманий після створення стелі, у такому разі підведення дроту здійснюється до першої точки, а до всіх наступних провід протягується від отвору до отвору. У такому випадку дроти будуть на поверхні стелі, а не приховані до каркасу.

При завчасному розподілі дроту його досить оптимальним шляхом прокласти по всіх точках залишаючи в кожній петлі розміром 10-15 см. Закріпити провід на каркасі допоможуть пластикові стяжки. При цьому важливо пам'ятати, що робити їх потрібно не впритул, а з невеликим провисанням. Це дозволить запобігти псуванню кабелю.

Створення отворів

Після того, як стеля обшитий можна визначитися з позицією крапок. Отвори просвердлюються за допомогою коронки по дереву. У такому разі в результаті виходять рівні, красиві отвори. Їх діаметр має бути обраний відповідно до розмірів точок. Це на 3-4 мм менше від зовнішнього діаметра лицьової частини освітлювального приладу. Найчастіше діаметр отворів варіюється від 60 до 75 мм.

Підключення

Коли всі отвори зроблені, назовні дістаються петлі з дроту. Потім петлі розрізаються за вигином. Для підключення точки потрібно два дроти по 10-12 см. З кожного боку дроти оголюються і одним кінцем затискаються до необхідної клеми на точковому світильнику, а другий край акуратно скручується спільно з кабелем живлення.

Установка точкових світильниківТочкові світильники в інтер'єрі

Закріплення

Більшість сучасних точкових світильників, що вбудовуються, має кріплення у вигляді пари скоб з боків. Їх потрібно відігнути до упору нагору і вставити в отвір у стелі. Важливо, щоб проводи, що живлять, не потрапили під зачепи. Після монтажу зачепи притискають світильник до стелі та надійно тримають його. Після встановлення всіх елементів можна під'єднувати головний кабель живлення, який веде до понижуючого трансформатора, якщо застосовуються низьковольтні світильники або відразу до вимикача, якщо використовуються стандартні моделі.

Після цього здійснюється перевірка освітлення. Нічого складного та страшного! Щоб все пройшло гладко, дуже важливо уважно поставитися до всіх етапів і дотримуватися правил електробезпеки.