Мати власний будинок – мрія кожного. Про великі, просторі котеджі мріє багато хто. Але часто починати доводиться з малого. Невелика однокімнатна квартира – це вже перший крок на шляху до мрії, хай і маленька, але фортеця. Створити в ній затишок і вміло поєднати відразу кілька функціональних зон дуже непросто. Невелика кількість квадратних метрів суттєво звужує коло інтер'єрних рішень, але це ще не привід опускати руки! При грамотному підході створити комфортну обстановку навіть в однокімнатній квартирі не так вже й складно. Ми вирішили зібрати найпопулярніші варіанти зонування невеликих приміщень, щоб зробити процес облаштування будинку максимально простим та приємним.

Зонування однокімнатної квартири

способи розбиття кімнати на зони

Світлове зонування кімнат

Для зонування приміщень крім меблів, елементів декору, колірних варіацій потрібно застосовувати освітлення. На цей варіант слід звернути увагу, якщо у вас маленька квартира, оскільки додаткові меблі створять захаращення, а виділити частини кімнати різної спрямованості хочеться.

Слід врахувати, що для зонування квартири освітленням розміщення однакових світильників у потрібних місцях буде недостатнім. Як правило, кожна зона досить відрізняється від суміжної, тому оснащувати її потрібно світлом, яке підходить саме їй.

Кухня

Найголовніше в зонуванні кухні - це правильне світлове розмежування обідньої та робочої зони. Це особливо важливо, якщо у вас вільне планування квартири. У робочій зоні (над варильною панеллю, мийкою та стільницею) буде доцільним встановлення яскравих вбудованих світильників. Це дозволить зробити процес приготування їжі безпечним.

Над столом в обідній зоні ідеально впишуться підвісні світильники з м'яким розсіяним світлом. Підвіси або лампочки на довгих шнурах додадуть додатковий затишок при прийомі їжі і не створюватимуть дискомфорту для очей за сніданком або під час вечері.

Вітальня

Найчастіше вітальня - найбільше приміщення в будинку, тому перед вами відкриваються чудові перспективи для зонування. У мінімалістичних інтер'єрах ідеальним варіантом будуть Вбудовані стельові світильники.

Настінні бра виділять необхідні акценти на стіні. Вони також будуть актуальними для читання чи перегляду фільмів. Після вимкнення основного світла, торшер або настільна лампа, встановлені біля дивана, створять комфортний куточок для читання та відпочинку.

Спальня

Вільне підвіконня і правильне розміщення ліжка дозволять ранковому світлу заливати спальню своїми променями: там вам буде набагато приємніше і комфортніше прокидатися.

Головний критерій зонування спальні – затишок. Тому велика кількість світильників у спальні – це дуже погана ідея. Пара настільних лампи біля ліжка створять необхідну напівтемряву в іншій частині кімнати.

Передпокій

Сучасні вітальні дуже схожі один на одного: тісні, маленькі та темні.

Максимально яскраве освітлення буде доречним у вузькому коридорі. Бра та торшери будуть зайвими та створять додатковий дискомфорт. Настінні вбудовані світильники допоможуть виглядати просторіше.

Також Точкові світильники допоможуть відокремити зону перед дзеркалом від зони, де розташовується одяг.

Основні правила зонування

Перш ніж приступити до самих способів зонування та їх прикладів в інтер'єрі, варто розповісти про основні правила, які допоможуть зробити кімнату візуально просторішою та комфортнішою. Ось основні з них:

  1. Світлі тони при обробці. Пастельні, світлі відтінки додають об'ємності та легкості. Відмінну ілюзію просторості можна створити, зробивши стіни трохи темнішими, ніж стеля і використовуючи стельові світильники.
  2. Практичні будматеріали та готові варіанти. Чудовим вибором для розподілу на функціональні зони стануть арки, ширми, подіуми, розсувні перегородки, стелажі.
  3. Функціональні меблі. В умовах обмежених квадратних метрів найкраще використовувати функціональні, мобільні та компактні меблі. Стануть в нагоді приховані контейнери для речей, висувні ліжка, крісла та дивани з розкладним механізмом, бажано оснащені нішами для зберігання постільної білизни.
  4. Дзеркала. У невеликому приміщенні дзеркала дозволять створити оптичну ілюзію віддзеркалення та візуального розширення кімнати.
  5. Лоджії та балкони, якщо такі можна легко використовувати для створення різних функціональних зон або ж для розширення житлового простору.

прийоми зонування в однокімнатній квартирі

Серія розділів буде присвячена зонуванню однокімнатної квартири. У кожному ми розглянемо різні варіанти поєднання різних функціональних зон в одній кімнаті, що дозволить підібрати оптимальний інтер'єр для кожного власника однокімнатної квартири.  

foto

"Грамотне зонування в приміщенні для дизайну інтер'єру, найчастіше, не менш важливо, ніж безпосередньо планувальне рішення. Я б розділив усі прийоми зонування на дві умовні групи - фізичне і не фізичне. Фізичне - це найпростіший прийом, при якому зонування досягається за допомогою поділу зон деякими перегородками, стелажами, декоративними рейками, ширмами і т. д. Як правило, цей прийом найбільш доречний у великих приміщеннях, де не принципова «витрата» місця на таку «перегородку». наприклад, коли немає планувальної можливості створити окрему спальню, але є необхідність відокремити зону ліжка від решти квартири. у архітектора є безліч прийомів.Найчастіше акцентування зон досягається за рахунок кольору, фактури, матеріалів, зміни масштабності, ритму тощо. Нескінченні можливості для зонування дає використання елементів освітлення. Найчастіше, у великих приміщеннях, де немає можливості «розійтися» у застосуванні всієї «палітри» прийомів – саме чергування елементів освітлення є універсальним засобом для візуального акцентування різних зон. При виборі прийомів та принципів зонування невеликого приміщення особливо важливо пам'ятати, що головне – не перестаратися. Необхідно розуміти, що, незважаючи на акцентування всіх зон, інтер'єр приміщення повинен залишитися єдиним, а простір – цілісним." - Дизайнер Сергій Алтунін

Декілька робіт Сергія Алтуніна з використанням прийомів зонування

Зонування кімнати деревяною перегородкою

Фізичне зонування досягається за рахунок відокремлення зони ліжка від зони дивана декоративними дерев'яними рейками-стелажем.

Зонування білої кімнати сірими вставками

Не фізичне зонування. Зона ліжка відокремлюється від зони ТБ за допомогою зміни тону та матеріалу стін.

Зонування приміщення трековими світильниками

Зонування за допомогою елементів освітлення. Зона дивана відокремлюється від зони кухні за допомогою використання точкових накладних світильників.

Чорні підвісні світильники у відпочинковій зоні

Зонування за допомогою елементів освітлення. Прохідна частина вітальні відокремлюється від зони дивана за допомогою застосування різних елементів освітлення.

Зміст:

Вітальня та спальня 2 в 1? Легко!

Варіантів створення гармонійної та комфортної спальні-вітальні в однокімнатній квартирі існує чимало. Найпростіший і найдоступніший спосіб — за допомогою меблів. Так, диван можна розташувати не традиційно біля стіни, а впоперек, відгородивши таким чином спальню від вітальні. Добре для цієї мети підійде і ліжко, журнальний столик або будь-які інші предмети меблів, які необхідно буде розмістити в кімнаті.

1. Чорний підвіс над обідньою зоною

2. Зонування за допомогою меблів

Перегородки - просте рішення для розбиття кімнати на дві зони

Ще один популярний та простий спосіб розбиття кімнати на дві функціональні зони – використання перегородок. Це можуть бути повноцінні стіни, або невеликі конструкції, виготовлені з гіпсокартону, дерева, і навіть цегли.

3. Зонування стіною

4. Яскрава стінка у зонуванні

Вишукано та оригінально виглядатиме кована перегородка. Вона чудово впишеться в класичний інтер'єр і дозволить відокремити спальню та вітальню, не займаючи при цьому багато місця. За бажання таку конструкцію можна легко доповнити кучерявими кімнатними рослинами. Це додасть родзинку кімнаті. Якщо використовувати зонування за допомогою кольору і поєднання декількох предметів одного кольору в різних зонах, результат буде максимально гармонійним і стильним.

5. Кована перегородка у зонуванні

Творчі особи, які шукають натхнення в дрібницях, можуть використовувати для зонування приміщення кам'яну стінку. Її недбалий вигляд і необроблений будівельний матеріал відмінно вписується в популярний нині стиль лофт.

6. Цегляна кладка та люстра-павук у зонуванні білої кімнати

Легкість, легкість вітальні спальні додадуть стінки, виконані з матового скла. Вони можуть бути як однотонними, так і з різними візерунками залежно від побажань господарів будинку. Це рішення дозволяє зберегти кімнату просторою та світлою, створивши при цьому чітку межу між зоною відпочинку та спальнею. В даному випадку, зону спальні, якщо це можливо, краще розмістити в ніші.

7. Стінка з полицями у зонуванні

8. Комбінація торшера та стельових світильників для зонування кімнати

Непоганим варіантом розбиття кімнати на спальню та кухню стане використання невеликих стінок, декорованих вставками із матового скла. Виглядають такі конструкції стильно і оригінально, при цьому чудово виконуючи свою головну функцію.

9. Великий стельовий світильник над ліжком

10. Великий стельовий світильник над зоною відпочинку

Відокремити спальню від вітальні допоможе і тонка гіпсокартонна перегородка або конструкція з ДВП. Коштує такий будівельний матеріал недорого, а під час зонування може відіграти важливу роль, особливо, якщо його цікаво обіграти з іншими предметами інтер'єру.

11. Розбиття кімнати на вітальню та спальню скляною перегородкою

Стелажі та полички - функціональні перегородки

Прості стінки і перегородки для зонування можна легко замінити стелажами. Практично та незвичайно виглядає стінка з поличками, доповнена матовим склом. На ній можна розмістити різні статуетки та улюблені книги, що зробить обстановку більш затишною. Непоганим рішенням стане і стіна до стелі, в середині якої розташовані полички.

12. Стелажі з матовим склом у зонуванні

13. Стелажі з поличками у зонуванні

Класичні стелажі з великими поличками також відмінно підійдуть для зонування кімнати на спальню та вітальню. Можна замовити моделі, що мають у середині велику поличку, на якій розмістити телевізор, повернутий у бік зони вітальні або красиву вазу з квітами.

14. Стелажі з книгами під час зонування

15. Стелаж та великий підвіс при зонуванні

Полиці з різними цікавими предметами декору, які відображають хобі та захоплення господарів, додадуть інтер'єру особливої інтимності та затишку.

16. Полиці з декором для зонування

17. Цікаві варіанти зонування полицями

Додати родзинку в лофт-інтер'єр і розділити дві функціональні зони в однокімнатній квартирі допоможе недбала перегородка, виконана з дощок, яку можна використовувати і як полички. Відокремити спальню можна і за допомогою стелажу, при цьому розмістивши ліжко на невеликому п'єдесталі, наголосивши на розмежуванні зон зовсім іншим кольором.

18. Незвичайна полиця у зонуванні

19. Величезний стельовий світильник у спальній зоні

Розсувні двері - зручний прийом зонування

Якщо основна кімната, в якій планується розмістити спальню та вітальню, досить велика, тоді відмінним вибором для зонування стануть розсувні двері. Їх конструкція може бути різною. Наприклад, найбільшою популярністю користуються розсувні двері із матового скла.

20. Розсувні двері з матового скла у зонуванні

21. Кольорові скляні розсувні двері у зонуванні

Додати вишуканості інтер'єру та розділити дві різні за функціональним навантаженням зони допоможуть розсувні двері з малюнком. Перевагу варто віддавати світлим рішенням із абстрактним візерунком.

22. Відділення спальні від вітальні розсувними дверима

23. Розсувні двері з візерунком під час зонування

Відгородити спальню від вітальні просторому приміщенні допоможуть гарні двері, доповнені склом та елегантними перегородками. Вони чудово впишуться в класичний інтер'єр та стануть його цікавим доповненням.

24. Гарні двері для зонування вітальні та спальні

Штори - простий прийом для розбиття кімнати на зони

Одним з найдешевших і найпростіших у здійсненні прийомів поділу приміщення на спальню та вітальню є штори. При цьому ідеальний варіант - коли спальне місце розташоване в ніші і може бути закрите вночі і відкрите вдень.

25. Зонування шторами

26. Відділення спальні від вітальні

За допомогою штор можна оформити не лише вхід до зони спальні, а й повністю всю територію. Виглядає таке рішення незвичайно та стильно.

27. Виділення спальні шторою

28. Ефектне відділення вітальні від спальні

Бажаєте додати родзинку в квартиру? Тоді зверніть увагу на зонування за допомогою штор-мотузок або класичних конструкцій. Виглядають такі підходи ефектно та незвично. Колір фіранок може бути як у тон головній палітрі інтер'єру, так і контрастним варіантом.

29. Просте зонування однокімнатної квартири

30. Гарне зонування за допомогою штор

П'єдестал – складне рішення для ефектного результату

Мабуть одним із найскладніших у реалізації прийомів для відокремлення спальні від вітальні є споруда п'єдесталу. Як правило, на височини розміщують спальне місце. Використання двох різних рівнів дозволяє створити візуальний поділ приміщення. Більше того, поріг при вмілому підході можна перетворити на додаткову зону для зберігання різних речей. Це не тільки стильно та зручно, але ще й практично.

31. Зонування за допомогою пєдесталу

32. Спальня на пєдесталі

Як бачите, варіантів розміщення в одній кімнаті вітальні та спальні існує дуже багато. Кожен тип перегородок має безліч варіацій, що дозволяє підібрати найбільш підводить для того чи іншого планування, з урахуванням побажань власників та особливостей їхнього побуту.

Вітальня та кухня - об'єднуємо не об'єднуване

Однокімнатна квартира потребує особливого підходу до облаштування, адже брак квадратних метрів гостро позначається і в одному приміщенні необхідно поєднати одразу кілька зон різної функціональності. Якщо планування таке, що кухня займає 8-9 квадратних метрів, тоді її найчастіше відводять на спальню і виникає питання поєднання вітальні та кухні в одній кімнаті.

Їдальня та вітальня в одній кімнаті

Ця проблема настільки актуальна, що багато дизайнерів пропонують цілу низку рішень, з яких вибрати найбільш оптимальне зможе кожен. Зважуючись на суміщення кухні та вітальні, найкраще використовувати багатофункціональні меблі:

  • розсувні крісла та столи;
  • площини, що висуваються;
  • розкладні дивани;
  • поворотні системи зберігання;
  • потужну витяжку.

Все це дозволить при мінімумі місця готувати та відпочивати з комфортом.

Розсувні двері - найпрактичніший прийом зонування

Якщо площа основної кімнати дозволяє, то найбільш зручним та практичним способом відокремити кухню від вітальні стануть розсувні двері. Сучасні технології дозволяють отримати тонкі, зручні у використанні моделі, які не займуть багато місця. Найпростіший і недорогий варіант – двері з матового скла. Вони не перешкоджатимуть проникненню денного світла, водночас дозволять захистити процес приготування від зони відпочинку.

33. Розсувні двері у зонуванні

34. Розсувні двері у зонуванні вітальні

Стильно та ефектно виглядатимуть багаторівневі конструкції та двері з дерева. Вони займають багато місця, тому добре підходять для просторих кімнат.

35. Деревяні конструкції при зонуванні

36. Потужні двері з дерева для відділення кухні від вітальні

Меблі - простий варіант відокремлення вітальні від кухні

Якщо бюджет досить обмежений, а розбити приміщення на дві функціональні зони все ж таки потрібно, найпростіше використовувати для цього меблі. Диван, обідній стіл чи крісла стануть чудовими розмежувачами у цьому випадку.

37. Зонування меблями

38. Диван для зонування

Часом для розбиття кімнати на кухню та вітальню достатньо зонування кольором. При цьому важливо враховувати, щоб у кожній зоні були хоч кілька предметів одного кольору.

39. Дивана зона як елемент зонування

40. Оригінальний диван - найкращий розмежувач на зони

Оригінальні арки між кухнею та вітальнею

Розділити одну кімнату на зону відпочинку та кухню можна за допомогою арки. Цей прийом зонування вважається класичним та відмінно підходить навіть для невеликих приміщень. Арочні отвори при цьому можуть мати різні форми: дугоподібну, прямолінійну, витіювату. Але при цьому важливо, щоб їхній стиль гармонував із загальною стилістикою будинку.

41. Арка для зонування

42. Витончені арки в розбиття кімнати на зони

Перегородка-стіл - користь та функціональність

Якщо кімната невелика, то найкращим розмежувачем зони відпочинку та кухні стане невисока стінка, яка одночасно виконує функцію столу. Для сімей із двох осіб такий варіант стане чудовим виходом.

43. Ефектна перегородка-стіл

44. Функціональний стіл-перегородка

Непоганим розмежувачем може стати і полиця для зберігання вин, розташована між вітальнею і кухнею або стіна, на яку можна поставити різні декоративні предмети, наприклад, статуетки, свічки, фоторамки.

45. Відсік для вин між кухнею та вітальнею

46. Стіл-перегородка

Ширма — зручний прийом у зонуванні

Практична, проста в установці і при цьому оригінальна ширма стане відмінним рішенням при зонуванні кімнати на кухню та вітальню. Можна вибрати як однотонні моделі пастельних тонів, так і яскраві варіації, які стануть цікавою особливістю інтер'єру.

47. Тонка ширма для зонування

48. кольорова ширма у зонуванні

Оригінально виглядають ширми, на яких нанесені пейзажі, натюрморти та цікаві картини. Вони здатні створити свою особливу атмосферу в приміщенні.

49. Підвісні світильники над обідньою зоною

Зонування за допомогою світла

Візуально поділити кімнату на дві різні функціональні зони допоможуть світильники. В даному випадку варто використовувати кілька освітлювальних приладів, виконаних в єдиному стилі, щоб композиція виглядала гармонійно. Так, зону відпочинку можна виділити за допомогою торшера, обідній стіл висвітлити підвісів, а кухонну частину точковими світильниками або спотами.

50. зонування світильниками

51. світлові прийоми при зонуванні

Ось так просто і легко можна вирішити проблеми зонування кімнати на кухню та вітальню в однокімнатній квартирі!

Вітальня та кабінет в одній кімнаті – стильний симбіоз

Сьогодні все більше активних людей вважають за краще працювати вдома або часто працюють після основи роботи. У такому разі важливо забезпечити комфорт та зручність. Виникає завдання, де розмістити домашній кабінет? Якщо квартира велика, під нього можна виділити окрему кімнату і облаштувати її за всіма правилами, але що робити в разі обмеження квадратних метрів? У такій ситуації гарним виходом буде поєднання вітальні та робочого місця. Як це зробити з розумом, читайте далі.

Зонування без роздільників

При зонуванні приміщення важливо розуміти, яка функціональна зона переважає. У разі головну роль грає вітальня, а кабінету потрібно обмаль місця. Для розмежування цих двох областей часом і не потрібно ніяких особливих пристосувань, достатньо поділу за кольором чи світла. У невеликих кімнатах роль стільниці письмового столу може виконувати навіть підвіконня. Це не лише суттєва економія простору, а й вдале місце, адже в такому разі стіл буде добре освітлений природним освітленням.

52. Робоче місце у вітальні

53. Затишне робоче місце у відпочинковій зоні

Класичні стелажі для поділу простору

Найпростіший і практичніший спосіб відокремити робоче місце від зони відпочинку — використовувати стелаж. З одного боку він розділить кімнату на дві функціональні області, а з іншого боку на поличках можна легко розмістити всі необхідні книги, папери та приладдя для роботи. Якщо для роботи потрібен лише комп'ютер, тоді на полицях можна розмістити різноманітні декоративні предмети. Це додасть затишку вітальні.

53. Стелажі розмежувачі

54. Відділення робочої зони від зони відпочинку стелажем

Оригінальні полиці-ромби - особливість всього інтер'єру

Якщо ви хочете не тільки зонувати приміщення, але й додати йому родзинку, тоді як розмежувач кращим вибором стануть оригінальні полиці-ромби. Їх наскрізна конструкція створить відчуття легкості та гармонії двох різних зон, і водночас стане чудовим розмежувачем. На таких полицях однаково естетично виглядають як книжки, і невеликий декор.

55. Полиці-ромби для зонування кімнати

56. Стелажі у вигляді ромбом у зонуванні

Фальш-стінки для зонування

Класичні фальш-стінки також чудово підходять для розбиття приміщення на зону відпочинку та робочий кабінет. Вони можуть бути цілісними, але набагато витонченішими виглядають варіанти з поличками або вставками з матового скла.

57. Фальш-стінки у зонуванні кабінету у вітальні

58. Кабінет та вітальня в одній кімнаті

Елегантні п'єдестали

Якщо висота приміщення дозволяє, елегантним рішенням розбиття кімнати на вітальню та кабінет стане розміщення останнього на невеликому п'єдесталі. Колірна гама двох частин приміщення має бути єдиною, щоб не спостерігався дисбаланс.

59. пєдестал у зонуванні вітальні

60. Робоче місце на пєдесталі у вітальні

Вітальня та дитяча - складний дует

Поєднання в одній кімнаті вітальні та дитячої складне завдання, оскільки ці дві зони дуже різні за функціоналом. Насамперед, хочеться дати пораду. Якщо є можливість збільшити площу приміщення за рахунок сусідніх: комори, коридору, лоджії, це варто зробити. Після цього слід перейти безпосередньо до зонування. Дитяче місце: ліжко, комод, ящик із іграшками мають бути не просто відокремлені, а максимально ізольовані. Саме тому найкраще дитячу зону розміщувати біля вікна, а потім використовуючи різні розмежувачі відокремити її та сформувати вітальню.

Невеликі перестінки - зручний спосіб зонування

Хорошим роздільником двох функціональних зон: відпочинку та дитячої стануть невеликі перестінки. Виконані вони можуть бути у вигляді класичних фальш-стінок або оригінальних арок, що дозволяє створити елегантний і цікавий інтер'єр.

61. Дитяча зона у вітальні

62. Дитяча та вітальня в одній кімнаті

Непоганим практичним рішенням стане стінка з поличками. На них можна розмістити іграшки чи необхідні для малюка речі. Коли дитина підросте, це місце можна використовувати для декору, розмістивши на поличках статуетки, фоторамки та інші дрібниці.

63. дитяча кімната та зона відпочинку

Компактні стелажі для зонування

Відокремити дитячу від зони відпочинку в однокімнатній квартирі можна за допомогою звичайних стелажів. Такі предмети дозволять розмежувати простір і при цьому стануть чудовим сховищем різних речей.

64. Компактні стелажі у зонуванні

65. Полиці у зонуванні вітальні

Легкі перегородки між вітальнею та дитячою

Непоганим рішенням для зонування однокімнатної квартири для молодої сім'ї стане використання легких, практичних перегородок. Ними можуть бути всілякі ширми чи штори. При цьому важливо, щоб усі кімнати були виконані в єдиному стильовому напрямку. Від зонування кольором найкраще відмовитись.

66. Дитяча зона відгороджена ширмою

67. Зонування вітальні та дитячої

При мінімумі місця

Якщо площа кімнати дуже маленька, тоді від будь-яких обмежувачів варто взагалі відмовитися, адже вони тільки займуть дороге місце. Дитяче ліжечко варто розмістити в кутку, а відразу за ним гостьовий диван. За бажання розмежування можна зробити за кольором.

68. Дитяча у вітальні без розмежувачів

69. Вітальня та дитяча 2 в 1

Цікавим виходом може стати розміщення дивана, а отже і зони відпочинку в центрі кімнати, а письмовий стіл, іграшки та ліжко дитини розташувати біля стін. Виглядає такий інтер'єр досить оригінально та стильно, правда про логічне розбиття на функціональні зони у такому разі варто забути.

70. Функціональні зони у вітальні

Вітальня та передпокій — логічне об'єднання

Іноді планування однокімнатної квартири передбачає досить великий коридор, а у вітальні необхідно вмістити одразу кілька функціональних зон. У такому випадку цілком логічним рішенням буде прибрати перестінки та розширити основну кімнату. Але при цьому не варто забувати про те, що зону входу доведеться таки відокремити від зони відпочинку. Як це зробити грамотно, розповімо у цій статті.

Поділ за допомогою меблів

Диван може легко стати відмінним розмежувачем коридору від вітальні. Це найпростіший та бюджетний варіант зонування. Розташувати його варто не вздовж стіни, а на тому місці, де необхідний своєрідний перестінок. Ще одним хорошим рішенням може бути використання з цією метою шафи. При цьому найкраще вибирати шафу-купе з дверцятами, що розсуваються, щоб заощадити зайве місце.

71. Вітальня та коридор два в одному

72. Ефектне відділення коридору від вітальні

Фальш-стіна з полицями - зручний спосіб зонування

Добре розділити зону входу від вітальні допоможе фальш-стіна. При цьому вона може бути як цілісна, так і складатися з їх поличок. Останній варіант набагато практичніший, адже в такому випадку місця для зберігання дрібниць буде більше.

73. фальш-стіна для відділення вітальні від коридору

74. коридор та вітальня в одній кімнаті

Зонування без розмежувальників

Зовсім необов'язково використовувати спеціальні розмежувачі для поділу кімнати на передпокій і зону відпочинку. Деколи невеликий перестінок або звичайний меблевий гарнітур стане простим варіантом зонування. У цьому випадку доречно використовувати світло для зонування. Так, шафу можна оснастити точковими світильниками, а у вітальню купити Люстри та торшер.

75. вітальня та передпокій в одному приміщенні

76. як відокремити коридор від вітальні

І, нарешті, легкі перегородки, ширми та шторки теж стануть у нагоді під час зонування. Виглядають вони стильно та цікаво, створюючи не тільки логічний інтер'єр, але і будучи його оригінальним доповненням.

77. Ширма для поділу вітальні від коридору

Робоча зона та спальня – як гармонійно поєднати?

Створити затишну та не обтяжену обстановку в однокімнатній квартирі непросто, адже в мінімальній кількості квадратних метрів необхідно вмістити одразу кілька різних за функціоналом зон. І якщо без вітальні за таких умов ще можна обійтися, то без спальні нікуди. Якщо при цьому власник будинку фрілансер, то важливо потурбуватися про облаштування комфортного робочого місця. Йдеться принаймні про комп'ютерний стіл і кілька полиць. Як в одній кімнаті розмістити спальню та кабінет? Читайте далі!

Штори - простий і доступний прийом зонування

Відокремити письмовий стіл від спальні найпростіше за допомогою штор. Обидві ці функціональні зони, незважаючи на свою несхожість, є досить тихими, тому в даному випадку можна обійтися без великих перегородок, особливо в умовах мінімальної кількості квадратних метрів.

78. Штори при зонуванні кабінету та спальні

79. штори в зонуванні

Ліжко в ніші

Якщо планування кімнати передбачає наявність ніші, тоді в ній варто розташувати ліжко. Це особливо зручно, якщо йдеться про квартиру, в якій мешкає одна людина. Про інші спеціальні розмежувачі в даному випадку можна не турбуватися.

80. ліжко ніші при зонуванні спальні

81. спальня та кабінет в одному приміщенні

Класичні перестінки у зонуванні

Якщо площа кімнати дозволяє, відокремити робоче місце від спальні можна за допомогою традиційних перестінків. Вони можуть бути висотою як до стелі, так і є невеликими перегородками.

82. цікаві перестінки у зонуванні

83. перестінки у зонуванні

У деяких випадках доцільно розмістити письмовий стіл біля вікна, причому таким чином, щоб підвіконня виступало стільницею робочого місця. Це дозволить суттєво заощадити місце. Якщо його чимало, робочу зону можна відокремити перегородкою, зручною ширмою і навіть розсувними дверима, виготовленими з матового скла.

84. матові двері у зонуванні

85. зонування у спальні-кабінеті

Відразу кілька зон в одному приміщенні

В однокімнатній квартирі часто виникає необхідність об'єднання більше двох функціональних зон. Спальня, вітальня та робоче місце повинні чудово уміститися на площі до 20 квадратних метрів. Якщо ж йдеться про молоду сім'ю з дитиною, виникає необхідність створити дитячу зону, вітальню та спальню в одній кімнаті. Які ж виходи із цих ситуацій пропонують дизайнери зі стажем? Насамперед фахівці підкреслюють, в умовах суміщення більш ніж двох функціональних зон використовувати два розмежувачі не варто. Цей візуально зменшить приміщення. Найкраще використовувати один розмежувач для двох основних зон, що займають приблизно однакову кількість місця, а третю органічно приєднати до однієї з двох головних, зонуючи за допомогою кольору або світла.

Перестінки для розмежування спальні від вітальні

Найчастіше виникає питання поділу кімнати на спальню, кабінет та вітальню. У такому разі найкраще за допомогою перестінку розділити приміщення на зону сну та зону відпочинку, а вже в спальній зоні розмістити письмовий стіл.

86. перестінки у складному зонуванні

87. стінки з полицями у зонуванні

Непогано допоможуть невеликі перестінки і при відокремленні дитячої території від спальні та вітальні, особливо якщо вони органічно вписуватимуть в загальний інтер'єр. Колірна гама в даному випадку має бути єдиною, щоб створювалося цілісне сприйняття інтер'єру.

88. цікаві перестінки у зонуванні

89. Невеликі перестінки у зонуванні однокімнатної квартири

Стелажі та стінки з полицями – зручні прийоми для зонування

Відокремити дитячу від робочого кабінету та спальні або вітальню від робочого місця та зони сну можна за допомогою стелажів та фальш-стінок з поличками. На них можна розмістити багато повсякденних речей або ефектно прикрасити декоративними виробами.

90. стелажі та полиці у складному зонуванні

91. цікаві полиці-стелажі

Завіса - класичний інструмент розбиття на функціональні зони

Відокремити спальне місце від інших функціональних зон можна за допомогою оригінальних штор. Можна вибрати як класичні варіант, так і цікаві рішення у вигляді мотузок.

92. штори в зонуванні

93. відділення спальні від вітальні шторами

Цікаві варіанти зонування

Для відокремлення кухні від вітальні та робочої зони можна використовувати ширми та всілякі дерев'яні перегородки, а також оригінальні моделі нестандартних дизайнів.

94. цікавий прийом при зонуванні

95. гарний перестінок у зонуванні

Якщо кімната досить велика, можна встановити розсувні двері між вітальнею та спальнею, а у вітальні розмістити робочий стіл. Двері в даному випадку можуть бути виготовлені з різних матеріалів. Елегантно та стильно виглядають варіанти з матового скла.

96. матові двері у зонуванні

97. розсувні двері з матового скла у зонуванні

У високих приміщеннях для відокремлення спальні від вітальні можна використовувати другий ярус. У такому разі місце під сходами можна використовувати для організації кабінету.

98. другий ярус у зонуванні

У деяких випадках роздільниками можуть бути різні предмети меблів. При цьому чим функціональніше рішення, тим краще.

99. журнальний столик як розмежувач зон

100. прості способи зонування

Багато з описаних прийомів прості і не вимагають особливих грошових витрат, тому можуть використовуватися для зонування однокімнатної квартири всіма. Інші ж вимагають серйозних будівельних робіт та чималих коштів. У будь-якому випадку можна отримати цікавий та оригінальний інтер'єр. Різноманітність будівельних матеріалів і готових рішень дозволяє без особливих складнощів реалізувати найсміливіші дизайнерські задуми. На якому з варіантів зупинитися — вибір за вами!