Світло відіграє важливу роль у житті людини і безпосередньо впливає на її здоров'я. Недостатня освітленість може спричинити погіршення зору, втрату концентрації, низьку працездатність. Надто яскраве світло впливає на людину дратівливо. Саме тому було введено термін «рівень освітленості» та створено нормативи, які регламентують оптимальний показник для того чи іншого приміщення.

У чому вимірюють освітленість

Освітленість дорівнює світловому потоку, що падає під кутом 90 градусів до площини, що припадає на одиницю площі. Якщо потік світла падає на площину під якимось кутом, то значення освітленості зменшується. Воно прямо пропорційне косинусу кута нахилу.

У чому вимірюється освітленість

Вимірюється рівень освітленості в системі міжнародних одиниць у люксах, причому 1 люкс дорівнює 1 люмену на 1 метр квадратний. В абсолютній системі фізичних одиниць цей показник вимірюється у фотох. 10 тисяч люксів становлять 1 фот. Освітленість прямо пропорційна силі світла, яку утворює джерело, тому що далі розташований предмет від джерела, то меншою буде його освітленість.

Як виміряти освітленість кімнати

Рівень освітленості у приміщенні вимірюються спеціальними пристроями:

  • фотометрами;
  • люксметрами;
  • експозиметрами та експонометрами;
  • флешметрами.

Найпопулярнішим приладом є люксометр. Його часто використовують під час атестації робочих місць при контролі відповідності санітарних норм.

Люксометр для визначення рівня освітленості

Принцип роботи люксометра є досить простим. Світловий потік потрапляє на фотоелемент, що призводить до вивільнення потоку електронів усередині напівпровідника. Останній генерує електричний струм, значення якого прямо пропорційне силі світла, що впливає на фотоелемент.

Що таке коефіцієнт пульсації

Будь-яка лампочка випромінює світловий потік з певною кількістю коливань, а не рівномірно. Неозброєним оком цю пульсацію досить складно вловити, але вона активно впливає на самопочуття людини. В результаті може виникнути внутрішній дискомфорт, розлад сну, слабкість, порушення в роботі серця.

Визначається коефіцієнт пульсації як різниця між найбільшим та найменшим значеннями освітленості, розділена на середній показник освітленості. Отриманий результат множиться на 100% і виходить готовий коефіцієнт.

1

Згідно з санітарними нормами коефіцієнт пульсації на робочому місці не повинен бути більше 20%, при чому чим точніше виконується робота, тим меншим має бути дане число.

Норми освітлення та пульсації для різних приміщень

Норми освітленості для торгових площ< /p>

Норми освітленості для школи

Норми освітленості для дитячих садків

Норми освітленості для житлових приміщень