Створити стильний та цікавий інтер'єр маючи у розпорядженні багато квадратних метрів нескладно. У такому випадку можна досхочу поекспериментувати з декором, стильовими рішеннями та меблями. Коли ж невелика квартира виникає питання як зробити її візуально просторішою. Для цього можна використовувати низку корисних прийомів.

Зміст:

Загальні рекомендації

Зробити приміщення візуально просторіше можна за допомогою нескладних порад. Загальні рекомендації:

  • в оформленні обстановки найкраще використовувати різні вертикальні елементи: вертикальні картини, вузькі стелажі тощо;
  • меблі варто вибирати зі скляними та акриловими поверхнями, оскільки така прозорість створює відчуття свободи та легкості;
  • створити візуальний об'єм допоможе і глянсова підлога. Крім того, можна використовувати різні матеріали, що володіють високими властивостями, що відбивають;
  • оформлення інтер'єру за допомогою легкого світлого текстилю зробить повітряну обстановку;
  • від великої кількості дрібних деталей найкраще відмовитися, щоб не захаращувати приміщення;
  • техніку варто вибирати максимально вузьку;
  • затемнених кутів найкраще уникати, розміщуючи в них додаткові джерела світла.

Світлі тони в обробціСкляні меблі в інтер'єрі

Підлога

Передусім слід зазначити, що для розширення простору варто використовувати світлі покриття для підлоги. Найкращим вибором стануть однотонні варіанти без складних завитків і квадратів. Від бордюр та плінтуса найкраще відмовитися.

Якщо йдеться про ламінат або дошки, тоді укладати їх варто вздовж, ялинками або по діагоналі, але не впоперек.

Світла підлогаЛамінат укладанням ялинка

Стеля

Щодо стелі, то вибір рішень для візуального розширення кімнати набагато більший. Найпростіший і логічний варіант - натяжна глянсова стеля. Додати об'єм кімнаті допоможе додаткове освітлення, виконане за допомогою точкових світильників, вмонтованих на етапі проектування.

Ще один добрий варіант для невеликих квартир — багаторівневі стелі. За рахунок переходів та підсвічування можна створити відчуття свободи та додаткового простору. До того ж такі стелі виглядають дуже стильно і ефектно.

Глянцева натяжна стеляБагаторівнева стеля

Візуально розширити кімнату можна також поекспериментувавши з обробкою стелі. Доречно використовувати контрастні канти. Непоганим вибором стане оформлення стін та стелі в одному кольорі.

Стеля та стіни в одному кольоріКонтрастний кант на стелі

Стіни

Усім відомо, що світлі кольори візуально розширюють об'єкти. Саме тому якщо ви хочете, щоб кімната здавалася просторішою, перевагу варто віддавати саме пастельним, світлим тонам.

Провідні дизайнери також радять наголошувати на одній стіні за допомогою більш насиченого кольору. Такий прийом відволікає від невеликих габаритів приміщення. Крім того, він доречний у сучасних стильових напрямках.

Пастельні тони в обробці кімнатиОдна яскрава стіна в інтер'єрі

Додати обсяг кімнаті допоможе і поєднання різних фактур в обробці стін. Це може бути використання двох різних типів шпалер – однотонних та з дрібним малюнком. Варто зазначити, що дрібний візерунок у світлих тонах візуально розсуває простір, таким чином збільшуючи приміщення.

Вирівняти довгу вузьку кімнату можна за допомогою шпалер з горизонтальним малюнком. Варіанти з вертикальними смужками допоможуть візуально зробити кімнату вищою.

Поєднання однотонних шпалер та візерункомШпалери в смужку

Добре збільшують об'єм кімнати шпалери з монотонними візерунками. В даному випадку перевагу варто надавати спокійним, теплим рішенням. Якщо ж до душі холодні відтінки, можна підібрати цікаві шпалери в холодних кольорах. Вони також здатні зорово розширити простір.

Монотонні шпалериФотошпалери

Вікна

Щоб кімната виглядала просторішою і ширшою вона має бути добре освітленою. Саме тому особливу увагу слід приділити вікнам. Вони мають бути максимально великими, з широкими підвіконнями та без газонів з кімнатними рослинами. Оформити вікна варто світлими шторами. Від важких фіранок та гобеленів варто відмовитися. Гарним вибором стануть римські штори пастельних тонів.

Великі вікна в інтерєрі

Світлі штори

Меблі

У невеликих приміщеннях важливо не перестаратися з кількістю та розміром меблів. Найкраще віддавати перевагу максимально функціональним моделям, які легко збираються та займають мінімум місця.

Полочки та шафи слід розміщувати вище рівня очей, таким чином візуальне сприйняття простору зміниться і кімната здаватиметься вищою, ніж насправді.

Багатофункціональні мебліПолички вище за рівень очей

Якщо в приміщенні є ніша, її доречно використовувати як місце для шафи. Це допоможе заощадити простір. Найкраще в цьому випадку вибирати шафи схожого відтінку зі стінами. Завдяки цьому можна непогано згладити дисбаланс інтер'єру.

Низькі предмети меблів найкраще розташовувати одразу біля дверей.

Шафа в нішіНизькі меблі біля входу

Щодо самого дизайну, то найкраще вибирати низькі меблі. Хорошим вибором стануть компактні моделі на невеликих ніжках. Розміщувати їх найкраще під кутом, наприклад, по діагоналі.

Меблі на ніжкахМеблі по дагоналі

Візуально розширити простір допоможе популярний дизайнерський прийом, коли один великий предмет меблів, наприклад диван, розміщують у центрі кімнати як композиційний центр.

Додати обсяг також можна використовуючи замість класичних стільців та кавового столика оригінальні моделі з ударостійкого загартованого скла. Вони можуть бути як прозорими, так і матовими або з оригінальними візерунками.

Диван - центр композиціїСкляні меблі

Двері

Щодо оформлення зони входу, то найкращим способом візуально розширити приміщення буде відмова від дверей.

Якщо повністю відмовитися від них неможливо, найкраще вибрати скляні моделі з розсувним механізмом. Вони займають мінімум місця та забезпечують додаткове проникнення світла в кімнату, що робить її візуально просторішою.

Інтерєр без дверейРозсувні двері в інтер'єрі

Розділити кімнату на кілька функціональних зон і візуально не зменшити її допоможуть невеликі скляні перегородки. Вони можуть бути як абсолютно прозорими, так і декорованими цікавим візерунком.

Гарним варіантом можуть стати і дзеркальні перегородки. Але в цьому випадку варто звертати увагу лише на спеціалізовані рішення, виготовлені з ударостійкого дзеркала.

Скляні перегородкиДзеркальні перегородки

Стилеві рішення

Інтер'єр невеликих приміщень має бути максимально легким. Саме тому найкращим вибором для оформлення таких кімнат стануть мінімалістські напрямки, а також стилі, в яких переважають світлі тони обробки. Функціональний хай-тек, традиційний мінімалізм, скандинавський стиль.

МінімалізмСкандинавський інтер'єр

Цікавим рішенням стане використання замість традиційних матових поверхонь глянсові. При бажанні можна комбінувати, що дозволяє не тільки розширити простір, але і створити цікавий ефект.

Глянцеві поверхніПоєднання глянсових і матових поверхонь

Декор

Кількість декоративних елементів у невеликих кімнатах має бути зведена до мінімуму. Найкраще розмістити одну картину середнього розміру на стіні, ніж прикрашати її кількома невеликими витворами мистецтва. Статуетки, фото в рамках, шкатулки лише «з'їдатимуть» дорогоцінний простір та обтяжуватимуть інтер'єр.

Картина як декорДекорування стіни однією картиною

За бажанням прикрасити інтер'єр можна кількома скляними або кришталевими декоративними елементами. Наприклад оригінальною вазою. Гарним вибором стануть цікаві кришталеві люстри.

Розширити простір і зробити кімнату об'ємнішою допоможе дзеркало. Розмістити його найкраще впритул до підлоги. Дизайнери також рекомендують використовувати дзеркальну поверхню замість класичного бордюру.

Кришталева люстра в інтерєріДзеркало в інтер'єрі

Зробити більш квадратною витягнуту кімнату допоможе дзеркало, розміщене на великій стороні. Цікавим прийомом є використання дзеркальних вставок для оформлення інтер'єру. Це можуть бути як меблі з дзеркальними поверхнями, так і невеликі дзеркальні елементи, вбудовані в гіпсокартонні поверхні.

Прийоми в оформленні

Щоб кімната здавалася просторішою, найкраще при її оформленні використовувати симетрію. Відмінно виглядає і поєднання світлих і темних відтінків в обробці стін.

Дзеркальні поверхні в інтерєріПоєднання темних і світлих відтінків в інтер'єрі

Не варто забувати і про освітлення. Штучному світлу потрібно приділяти велику увагу. Люстру або підвіс потрібно обов'язково доповнити парою бра, настільних ламп або точковими світильниками.

Для створення більш теплої та затишної атмосфери найкраще використовувати торшери з тканинними абажурами. Такі світильники не тільки дарують м'яке, розсіяне світло, але і є чудовим доповненням інтер'єру.

Торшер для створення затишної атмосфери