Арки займають особливе місце серед декоративних прийомів, які використовуються сучасними дизайнерами та архітекторами. Унікальні склепінчасті конструкції додають кімнатам затишок, вишуканість та простір. Сьогодні ці вироби виготовляють з різних матеріалів і різного дизайну, що дозволяє отримати модель, яка ідеально впишеться в обраний стиль і стане фокусним центром кімнати.

Міжкімнатна арка

Особливості застосування

У перекладі з латинського «арка» – це вигин. Саме тому ми уявляємо класичний вид споруди у вигляді вигину. Але насправді варіацій цього декоративного елемента існує безліч. Вони можуть бути виконані з цегли, каменю, дерева, гіпсокартону.

Камяна міжкімнатна арка

Арки активно використовують для створення дизайну відкритого типу. Така конструкція застосовується для розмежування різних функціональних зон квартири, залишаючи при цьому відчуття свободи і цілісності. Її можна використовувати для об'єднання вітальні та передпокою, їдальні та кухні.

Матеріали для арки

Вибір матеріалу для створення такої конструкції залежить від багатьох факторів: складу самих стін, форми аркового склепіння, розмірів та товщини стін. Для деяких матеріалів обмеження є не лише через вагу, але й через складність створення необхідної форми.

Цікаві арочні конструкції

Для побудови міжкімнатних арок найчастіше використовуються такі матеріали:

  • цегла,
  • камінь,
  • профіль з металу,
  • гіпсокартон,
  • скло,
  • деревину,
  • пластик.

Найдоступніший і найпростіший варіант - арка з гіпсокартону. Після формування аркового склепіння в даному випадку можна здійснювати найрізноманітнішу обробку. Так, виріб можна покрити мозаїкою, обшити деревом чи прикрасити декоративною штукатуркою. Крім того, створити цікаві композиції можна, використовуючи настінні панелі, які імітують дерево, мармур чи цеглу, або штучний камінь.

Арки в інтерєрі

Стильно та респектабельно виглядає арочна конструкція виготовлена з каменю. Залежно від фактури та кольору, підібрати відповідний варіант можна для різних інтер'єрних стилів.

Деревяна арка

Багато хто вважає, що найкраще арки виглядають у кантрі інтер'єрах, але насправді їх можна активно використовувати і в провансі, і в класиці, і навіть у сучасних дизайнах, головне підібрати оптимальний варіант за формою та кольоровим виконанням.

>

Арка з каменю

Наприклад, цегляна арка чудово впишеться в лофт-інтер'єр. Модель з дерева добре виглядатиме в класичній обстановці або інтер'єрі в стилі контемпорарі.

Дизайн арки - безліч ідей для облаштування інтер'єру

З точки зору форми та дизайну виділяють такі варіанти арочних конструкцій:

1. Класична (римська) модель. Вона є зведенням напівкруглої форми з правильним радіусом. Така конструкція відрізняється лаконічністю та простотою та добре підходить для кімнат з високими стелями.

Класична арка

2. Британська арка в стилі модерн. Дана споруда на відміну від класичної варіації має більш витягнуту частину склепіння, а дуга має усічений радіус. Такі конструкції ідеально підходять для квартир із невисокими стелями.

Британська арка

3. Моделі із застосуванням елемента еліпса та без заокруглень у кутах. Ці арки мають величезну популярність, оскільки відрізняються універсальністю. Їх можна сміливо використовувати як з колонами, так і без них, у просторих будинках чи кімнатах із невисокими стелями.

Арка-еліпс

Цікавий спосіб відокремити зону кухні від зони відпочинку використовувати велику арку-еліпс з колонами. Такий же варіант добре підходить для зонування кабінету, будуару, вбиральні.

Цікава варіація арки-еліпса — модель із практично круглим отвором. Дані конструкції застосовуються в тих випадках, коли, крім декоративної ролі, вони виконують ще й функціональну, наприклад, відокремлюють робочу зону від місця відпочинку.

Кругла арка

4. Слов'янська арка. Ця модель є прямокутним отвором, що має закруглення у кутах. Її застосовують для зонування простору як заміського будинку, так і міської квартири.

Словянська арка

5. Турецька конструкція Така арка нагадує силует турецьких палаців і стане чудовим доповненням інтер'єру у східному стилі.

Турецька арка

6. Готична модель. Дана споруда відрізняється гострим склепінням і добре підходить для високих приміщень. Декороване каменем, мозаїкою або керамікою воно стане фокусом всього будинку.

Готична арка

7. Арка-фрамуга. Така конструкція є продовженням дверей округлої або прямокутної форми, виготовлене з матового або прозорого скла, напівпрозорого рельєфного пластику або різнокольорових вітражів.

Арка-фрамуга

Стильні комбінації арки та інших інтер'єрних елементів

Міжкімнатні арочні конструкції ідеально виглядають у приміщеннях, де округлі склепіння вже присутні в інших деталях обстановки.

Наприклад, у кухонному інтер'єрі створити більш гармонійну композицію можна використовуючи округлі форми вставок зі скла на фасадах гарнітура.

Цікаві варіації арок

Ефектний прийом - використовувати закруглені вікна або двері в кімнатах, де розміщені арочні конструкції. Це забезпечує елегантний та витончений образ усьому приміщенню.

У будь-якому випадку використання арок в інтер'єрі робить його більш гармонійним та завершеним. Тому варто звернути особливу увагу на цей цікавий дизайнерський прийом.

Поєднання арки та інших архітектурних елементів