Однією з головних проблем будь-якого ремонту - і косметичного, і капітального є вибір оздоблювальних матеріалів для оформлення стін. Коли йдеться про кухонний інтер'єр, до вибору цих товарів ставляться з особливою увагою, адже варто враховувати специфіку приміщення. Так, кухні характерні стрибки температур, підвищена вологість, наявність крапель гарячого жиру в повітрі в процесі приготування і так далі. Саме тому, вибираючи варіант обробки стін на кухні, варто вибирати ті матеріали, які можуть підкреслити особливість інтер'єру і при цьому тривалий час зберігати оригінальний стильний вигляд.

Кухонний інтерєр

Основні вимоги до оздоблювальних матеріалів для кухні

На вибір відповідних варіантів обробки впливає стиль оформлення кімнати, а також способи зонування приміщення. Щоб новенький ремонт радував тривалий час, підбираючи обробку стін важливо звертати увагу, щоб матеріал був:

  • стійкий до бризок та підвищеної вологості;
  • привабливий навіть після впливу високих температур;
  • максимально простий у догляді (для очищення поверхні достатньо використовувати спеціальні засоби для чищення і докладати небагато зусиль);
  • гігієнічний (не сприяв розмноженню шкідливих мікроорганізмів).

Вимоги до оздоблювального матеріалу для кухонних стін

Найпопулярніші варіанти оздоблювальних матеріалів

Для обробки кухонних стін найчастіше використовуються такі матеріали – мозаїка, керамічна плитка, фарба, шпалери. Крім того, стіни оформляють за допомогою декоративної штукатурки та настінних панелей. Все це дозволяє вибрати найбільш оптимальний варіант залежно від стилістики приміщення та особистих уподобань.

Найчастіше для створення стильного та практичного кухонного інтер'єру використовуються комбінації оздоблювальних матеріалів. Більше того, саме відмінність між фактурами найчастіше використовується для зонування кухні на обідню та робочу частину.

Цікаві варіанти обробки кухонних стін

Керамічна плитка

Мозаїка та плитка з кераміка — один із найпоширеніших варіантів облицювання кухонних поверхонь. Кухонний фартух найчастіше виконують саме за допомогою цього практичного та цікавого матеріалу. Така популярність обумовлена такими позитивними властивостями:

  • довговічність;
  • вологостійкість;
  • здатність витримувати високі температури;
  • максимальна простота догляду;
  • великий вибір фактурних та колірних рішень, які можна використовувати для створення незвичайних візерунків;
  • гарна комбінація з іншими типами оздоблювальних матеріалів.

Керамічна плитка

Виробники пропонують такі типи керамічних плиток: фактурну, гладку, матову, глянсову. Стильно та ефектно виглядають комбінації різних типів даного матеріалу.

Рідко можна зустріти дизайн, в якому всі кухонні стіни виконані за допомогою плитки. Її найчастіше використовують для оформлення робочої зони, а також під час оздоблення фартуха. За бажанням за допомогою мозаїки можна стильно обробити поверхню над робочою кухонною зоною, зробивши її акцентною. Для цього варто використовувати плитку іншої фактури та кольору, ніж загальна кольорова гама.

Стильний кухонний інтерєр

Фарбування кухонних стін

Забарвлення стін - відносно недорогий і простий у реалізації спосіб обробки кухонних стін. Асортименти лакофарбової продукції надзвичайно широкий, що дозволяє підібрати рішення відповідного відтінку без особливих складнощів. Але, вибираючи фарбування, важливо пам'ятати, що цей спосіб вимагає ідеально гладких і рівних поверхонь.

Фарбування стін у кухні

Для фарбування стін на кухні використовується вологостійка фарба. Використовуючи варіанти одного кольору, але різних тональностей можна відокремити робочу зону від обідньої. Вибираючи відповідний колір варто враховувати, що палітра прохолодних відтінків — зеленого та синього, сприяють зменшенню апетиту, тоді як помаранчеві та червоні тони не лише породжують позитивні емоції, а й апетит.

Вибираючи між фарбою, що створює матову та глянсову поверхню, варто врахувати, що поверхні з блиском візуально розширюють простір. Крім того, вони легко миються та стильно виглядають. Але при цьому на глянці добре видно навіть найдрібніші нерівності. Якщо шліфування стін виконано не найкращим чином краще вибрати матові та напівматові варіанти.

Цікавий варіант фарбування стін

У сучасних дизайнах все частіше використовують цікавий прийом — одну стіну на кухні фарбують у чорний колір. На такій поверхні рідні залишають різні записки та послання, дитячі малюнки, фото та магніти з далеких подорожей.

Шпалери для кухні

Створити оригінальний та стильний інтер'єр на кухні можна за допомогою шпалер. Але при цьому важливо підібрати оптимальний варіант. Класичні паперові шпалери в цьому випадку не підходять, тому краще зупинитись на наступних рішеннях:

1. Вінілові. Такі шпалери мають верхній шар полівінілхлориду, який добре захищає поверхню від забруднень і механічних впливів. Такі вироби довговічні та прості у догляді.

Шпалери в кухонному інтер'єрі

Особливим попитом користуються шпалери з тисненим візерунком, що імітує штукатурку, цегляну кладку, камінь, шкіру. Для обробки робочої зони варто вибирати варіанти із хімічним тисненням. Вони відрізняються стійкістю та міцністю до засобів для чищення, які найчастіше застосовують під час прибирання.

2. Флізелінові. Такі шпалери за складом та властивостями схожі з вініловими. Єдина відмінність полягає в основі. У вінілових – це папір, а у флізелінових – флізелін. Останнім часом популярні шпалери, що використовуються під фарбування.

Цікаві шпалери з тисненням

3. Склотканинні. Ці матеріали виготовляються з додаванням скловолокна, тому характеризуються високою міцністю.

Декоративна штукатурка - простий варіант обробки стін на кухні

Створити ефектний та оригінальний кухонний інтер'єр можна за допомогою декоративної штукатурки. Відмінним вибором у цьому випадку стануть композиційні суміші з домішкою кам'яної крихти. Прості та зручні у догляді поверхні, оброблені за допомогою силікатних типів декоративної штукатурки.

Всі варіанти цього оздоблювального матеріалу діляться на кошти на безводній або водній основі. Для використання на кухні краще вибирати водні варіанти, адже вони не мають хімічного запаху.

Декоративна штукатурка

Оздоблення кухонних стін панелями

Це простий, зручний та досить стильний варіант обробки кухонного простору. Найчастіше їх використовують для оформлення робочої зони, оскільки вони прості та зручні у догляді і на їх зовнішній вигляд не впливають часті перепади температур і підвищена вологість.

Пластикові панелі ідеально підходять для монтажу врізних точкових світильників, які сьогодні активно використовуються для організації підсвічування робочої поверхні.

Оздоблення кухонних стін панелями

За бажання можна вибрати як гладкі, так і фактурні рішення. Останні особливо виграшно виглядають в обідній зоні. Щоб досягти максимального ефекту, варто потурбуватися про підсвічування. Виконати її найкраще за допомогою поворотних спотів.

Окрім цих популярних оздоблювальних матеріалів для створення кухонних інтер'єрів використовують натуральний та штучний камінь, дерево, скло та їх комбінації. Це дозволяє створити ефектний, нетривіальний інтер'єр, який при цьому відрізняється практичністю та довговічністю.

Фактурні панелі