Гостина - одна з головних кімнат у кожному будинку. Саме тут збираються всі домочадці після робочого дня, влаштовуються святкові прийоми та посиденьки з друзями. Атмосфера в цьому приміщенні має бути затишною та комфортною, а інтер'єр функціональним та стильним. Як знайти баланс між власними побажаннями та цікавими дизайнерськими ідеями — ми розповімо у нашій статті.

Інтерєр вітальні

Вибір колірної гами

Якщо ви задумали ремонт, то перше, з чим варто визначитися – палітра кольорів майбутнього інтер'єру. Слід вибрати базовий тон та кілька відтінків для акценту. Вибирати найкраще відштовхуючись не лише від власних уподобань, а й ґрунтуючись на такі параметри:

  • форма та розміри кімнати;
  • розміри та кількість вікон, а значить рівень природного освітлення;
  • місце розташування щодо сторін світла.

Стильна вітальня

Якщо вітальня знаходиться з північного боку будинку, чудовим вибором стануть теплі відтінки. Для південних віталень варто зупинитись на холодній гамі.

Коли фоновий колір визначено, можна переходити до вибору акцентів. Використовувати для оформлення лише один колір небажано, оскільки інтер'єр виглядатиме досить нудно та однотипно. Найкраще виграшно підкреслити головні елементи, найчастіше такими є предмети м'яких меблів.

Оригінальний інтерєр вітальні

Синя палітра – свіжість у будинку

Відмінним кольором для оформлення вітальні є синій. Він сьогодні неймовірно популярний і активно використовується дизайнерами в різних варіаціях, починаючи від небесно-блакитного і бірюзового і закінчуючи індиго. Вибираючи синій як фон важливо пам'ятати, що цей колір додає прохолоду і свіжість обстановці, тому його обов'язково варто доповнювати теплими відтінками або використовувати тільки як акцент.

Синій в обробці вітальні

Синій колір стане чудовим вибором для обробки акцентної стіни у вітальні. В даному випадку варто зупинитися на спокійних тонах - синьо-фіолетових відтінках, світло-синьому з легкою домішкою сірого, цікавих варіаціях на кшталт витертого деніму. Що стосується меблів, то в таку обстановку гармонійно впишуться моделі світлого кольору — сірого, світло-бежевого або персикового.

Відтінки синього для дизайну вітальні

Якщо синій колір використовується як акцентний у декоративних елементах, тоді гарним рішенням стануть насичені відтінки — ультрамарин, індиго і навіть електрик. Зробити атмосферу тепліше та затишніше допоможе комбінування синіх відтінків з помаранчевими та жовтими. Поєднання теплої та холодної гами створює гармонійний інтер'єр та робить інтер'єр оригінальним та цікавим. Такі комбінації користуються популярністю і не виходять із моди роками.

Синій колір у вітальні

Вітальня в білому кольорі

Білий колір у ролі базового у вітальні — тренд, який завжди буде популярний. І справа навіть не в тому, що більшість сучасних квартир не можуть похвалитися великими площами і практично в кожній кімнаті потрібно прагнути візуального збільшення, а в тому, що білий колір чудово комбінується з усіма тонами, створюючи при цьому свіжі та цікаві композиції. /p>

Біла вітальня

Білий фон чудово підкреслює навіть неяскраві інтер'єрні елементи світлих та пастельних тонів. Крім того, він якнайкраще підходить для виділення акцентних блискучих поверхонь.

Білий колір в обробці вітальні

Стильно та оригінально у вітальні виглядає поєднання білого кольору та дерева. Деревина додає інтер'єру м'якості та теплоти, що так важливо у кімнаті, де проводяться сімейні вечори та зустрічі з друзями. Додати родзинку та підкреслити сміливий характер господарів можна використовуючи як тло білий колір, а меблі, килим або штори підібрати яскравих відтінків. Якщо ви ще не готові до таких сміливих експериментів, можна зупинитися на нейтральних, спокійних поєднаннях. Відмінний приклад — білий та сірий.

Красивий білий інтерєр

Білий, молочний, айворі, кремовий — всі ці відтінки чудово підходять для оформлення вітальні, яка включає обідню зону або кухню. Використання світлих відтінків дозволяє створити гармонійний, єдиний образ кімнати, де всі основні функціональні зони підпорядковуються одній концепції. Це і є головний секрет стильного та цікавого дизайну. При цьому виділити окремі зони можна за допомогою кольору, використовуючи яскраві відтінки в різних частинах.

Цікаві контрасти

Найчастіше білий колір використовується при оформленні вітальні в скандинавському стилі, тому якщо вам до душі комфортний лаконізм, тоді варто зупинитися саме на цьому кольорі як база.

Цікаві контрасти в інтер'єрі вітальні

Якщо площа вітальні є досить великою, то для досягнення цікавих ефектів в оформленні можна сміливо використовувати контрастні поєднання. Комбінація темних та світлих відтінків дозволяє сформувати динамічні образи, що надихають. Білу базу можна поєднувати з графітовими, темно-сірими, темно-синіми, глибокими фіолетовими відтінками. Добре виглядає зі світлими тонами колір венге, особливо якщо йдеться про предмети меблів.

Контрастні інтерєри

Цікавим рішенням може стати використання сірого кольору. В даному випадку в якості основи краще вибрати його світлі варіації, а контраст побудувати за рахунок впровадження графітових тонів.

Сірий в інтер'єрі вітальні

Незвичайним рішенням, яке залишиться актуальним довгі роки, стане комбінація бежевих та коричневих відтінків при оформленні вітальні. На білому або бежевому фоні всі варіації коричневого, починаючи від світло-бежевого до кольору чорного шоколаду, виглядають особливо ефектно і стильно. Такі комбінації створюють теплу атмосферу та затишок – те, що необхідно для вітальні.

Коричневі тони в інтерєрі

Якісне освітлення — запорука затишної вітальні

Будь-який навіть найстильніший інтер'єр буде виглядати непоказно, якщо не забезпечити кімнату гарним освітленням. У цьому випадку важливо відштовхуватися від площі та місця розташування кімнати, а також стильового оформлення.

Освітлення вітальні

У жодному разі єдиного джерела світла для створення гармонійної обстановки недостатньо. Найкраще використовувати комбінацію верхнього та додаткового світла. Вибирати освітлювальні прилади найкраще виходячи із загальної стилістики приміщення. Оптимальний варіант, якщо вони є складовими однієї колекції.

Для віталень у стилі кантрі найкраще підійдуть світильники з тканинними абажурами, які випромінюють м'яке, розсіяне світло. У класичний інтер'єр чудово впишуться моделі типу свічки або традиційні рішення з кількома ріжками.

Торшер як головне джерело світла

У сучасних умовах акцент варто зробити на лаконічності. В такому випадку краще вибрати підвіс простої форми без хитромудрих декоративних прикрас та торшер з цієї ж колекції.

Створити стильну та затишну вітальню нескладно. Головне врахувати всі особливості приміщення та підібрати інтер'єр, у якому буде затишно та комфортно всій родині. Вдала палітра кольорів, грамотно підібрані меблі, цікавий декор і якісне освітлення — ось головні якорі, на які варто орієнтуватися під час планування.