Зовнішній вигляд будинку — візитна картка його господарів. Від того в якій колірній гамі і стилі виконаний фасад будівлі залежить перше враження про власників, їх переваги, ритм і стиль життя. Останнім часом особливої популярності для оформлення заміських будинків користується сучасний стиль. Цей напрямок передбачає використання величезної кількості різних оздоблювальних та будівельних матеріалів, але при цьому вносить деякі обмеження у сфері декору.

Красивий будинок у сучасному стилі

Особливості сучасного стилю в оформленні фасаду заміського будинку

Сучасний стиль в екстер'єрі - це поєднання різних стилістичних напрямів: хай-тек, мінімалізм, індустріалізм, модерн. Завдяки цьому загальна інтер'єрна картинка не виглядає лаконічною та простою. Саме тому сучасний стиль в екстер'єр часто називають комфортним мінімалізмом.

Лаконічний дизайн будинку

До основних рис будівель, виконаних у сучасному стилі, відносять:

  • чіткі лінії та лаконічні форми - геометричність будівлі в такому випадку ставиться на перше місце;
  • великі панорамні вікна, що забезпечують відмінне природне освітлення;
  • відсутність декору (допускаються лише незначні архітектурні елементи, що несуть функціональне навантаження);
  • поєднання різних типів матеріалів, що дозволяє отримати оригінальне оздоблення навіть при максимально простих рішеннях;
  • застосування екологічних оздоблювальних та будматеріалів як натуральних, так і штучних.

Лаконічний екстерєр

На перший погляд може здатися, що будівля у сучасному стилі виглядає надто просто і навіть нудно. Але насправді ця стилістика передбачає застосування різних дизайнерських рішень, комбінування різних, часом непоєднуваних, кольорів, матеріалів, які відрізняються за структурою та забарвленням. Це відкриває широкі можливості для творчості, що дозволяє оформити фасад будинку з індивідуальним підходом.

Варіанти оздоблювальних матеріалів

Якщо ви вирішили зупинитися на сучасній стилістиці під час створення фасадів заміського будинку, тоді особливу увагу варто приділити вибору будматеріалів. Так можна виконати:

  • фасад із утеплювачем;
  • якісне оздоблення клінкером або цеглою;
  • укладання каменем (найчастіше штучним);
  • облицювання за допомогою готових фасадних панелей.

Білий фасад будинку

Кожен із видів має свої особливості, які слід враховувати вибираючи оптимальний варіант. Наприклад, фасади з утепленням на сьогоднішній день виконують або з вентильованою системою або за технологією «мокрий фасад», що передбачає використання різних типів штукатурки. У першому випадку між облицювальним матеріалом та зовнішньою поверхнею споруди формують повітряний прошарок. Для цього використовується каркас з металу та готові оздоблювальні панелі. За допомогою такого зазору здійснюється хороша циркуляція повітря. Така технологія сприяє поліпшенню теплоізоляційних характеристик матеріалів, що використовуються. Для досягнення максимального ефекту стіни додатково утеплюються мінеральною ватою.

Красивий фасад

Типи облицювальних матеріалів для фасадів

Для створення стильного фасаду в сучасному стилі можна використовувати такі типи плит:

  • металевий або вініловий сайдін;
  • з керамограніту;
  • з кераміки або каменю;
  • з алюмінію;
  • з фіброцементу.

Оригінальний підхід до облицювання фасаду

Колірна гама фасадів у сучасному стилі

Для створення яскравого, ефектного екстер'єру у сучасній стилістиці можна використовувати контрастні поєднання. Найпростіший варіант – світлі стіни та темний дах. Добре підходить для оформлення контрастних фасадів комбінації світло-бежевого, білого або сірого з темним деревом, темно-коричневими або чорними кольорами.

Контрастне оздоблення будинку

Додати родзинку до композиції допоможуть яскраві акценти. Використовувати яскраві тони найкраще в невеликих елементах архітектури – вхідних дверях чи віконних рамах. За бажання яскраві відтінки можна вибрати і для обробки однієї стіни або даху, але в такому разі загальний фон обов'язково має бути нейтральним. Оптимальний варіант — сірий чи білий.

Яскравий фасад будинку в сучасному стилі

Якщо ви не готові до надто яскравих колірних рішень, хорошим вибором стануть природні відтінки. Вони чудово вписуються в сучасну стилістику і роблять лаконічні форми та чіткі лінії більш природними та гармонійними. В даному випадку найкраще зупинитися на природних матеріалах або їх якісної імітації. Стильно та ненав'язливо виглядають комбінації дерева та кам'яної кладки.

Цікавий фасад

Освітлення фасадів будівлі

Особливу роль у сприйнятті зовнішнього вигляду будівлі, особливо у темний час доби, відіграє освітлення. Для забезпечення безпечного пересування та створення стильного акценту варто добре висвітлити вхідні двері. Для цього хорошим вибором стануть надійні вуличні світильники, виконані в мінімалістському стилі. Найчастіше вони мають вбудовані led-модулі, які відрізняються високоефективністю і довговічністю. Вибираючи такі вироби важливо враховувати показник пиловологозахищеності. Якщо світильник буде під козирком достатньо купити моделі з IP 44. Якщо ж вхідні двері не мають захисного накриття, тоді варто зупинитися на світильниках з IP 65.

Освітлення фасаду

Створити ефектну екстер'єрну картинку можна за допомогою прожекторів, встановлених на невеликій відстані від будинку та спрямованих на його стіни. Виробники світлотехнічної продукції пропонують великий асортимент рішень з високим показником IP, тому вибрати оптимальний варіант не складе великих труднощів.

Підкреслити габарити будинку в темний час доби допоможуть вуличні споти і точкові світильники. Вони можуть мати як вбудовану конструкцію та встановлюватися безпосередньо в облицювальний матеріал на етапі будівництва, так і накладну. В останньому випадку можна встановити або демонтувати світильник у будь-який момент.

Вуличні точкові світильники

Щоб досягти єдиної, цілісної картинки крім фасадних світильників варто обзавестися невеликими парковими моделями для освітлення під'їзної частини до будинку. Сучасна стилістика передбачає використання лаконічних рішень простих геометричних форм. Колірна гама таких освітлювальних приладів зазвичай нейтральна: сірі, чорні, білі відтінки.

Льод-світильники для освітлення фасаду