Рустикальність - це особливий дизайнерський прийом, який дозволяє спрощувати різні стилі та отримувати трохи грубу, але стильну та ефектну обстановку. Найчастіше його використовують у стильових напрямках, які застосовують лише натуральні матеріали і для оздоблення, і для декорування. Особливою популярністю користується рустикальний кантрі-стиль.

Рустикальний кантрі

Особливості цього стильового напряму

Створити дивовижний натхненний інтер'єр, не розуміючи якесь емоційне навантаження від несе, неможливо. Якщо розглядати на прикладі кантрі, то цей стиль не приймає парадно-пишного декору, пластикових деталей та футуристичних форм та дизайнів. Кольори та форми в даному випадку вибираються таким чином, щоб дарувати відчуття впевненості, спокою та надійності.

Найбільш органічно-рустикальний стиль виглядає в котеджі або приватному будинку. У такому разі він надає будівлі особливого вигляду та відчуття «справжньої фортеці».

Світлий рустик

Головна перевага цього напряму - простота. Створити такий інтер'єр під силу навіть новачкові. Для цього необхідно просто суворо дотримуватися простих порад.

Легкість і простота завжди потребують простору, тому основне правило в даному стилі — мінімум меблів та декору. Щодо колірної гами, то в оформленні перевагу варто віддавати темним відтінкам.

Оздоблення кімнат у рустикальному стилі

При оформленні інтер'єру в даному стильовому напрямку варто дотримуватися принципу: кожен елемент облицювання повинен бути виготовлений з натуральних матеріалів, причому з грубою обробкою. Хорошим вибором стануть оздоблювальні матеріали з ефектом старіння, оскільки вони якнайкраще надають фактурної виразності покриттям.

Особливості обробки кантрі-інтерєру

Стіни

Стіни в рустикальному інтер'єрі можуть бути оформлені за допомогою штукатурки. Фактурність поверхні в даному випадку буде тільки на руку і додати обстановці особливу особливість.

Створити більш декоративний варіант можна використовуючи як облицювальний матеріал дерев'яні панелі. З їх допомогою можна обробити тільки одну стіну або все - уклавши панелі в горизонтальний рівний ряд. Більш доступним рішенням, яке виглядає нітрохи не краще за дерево, стане панель ПВХ. Вона не тільки чудово виглядає, але й важить набагато менше виробів з натурального дерева, тому набагато зручніше та простіше в монтажі.

Світлий рустик-інтерєр

Щоб сформувати радикальніший варіант кантрі-інтер'єру в оформленні варто використовувати масивні деталі, наприклад натуральний камінь. Слід зазначити, що цей матеріал досить складний для облицювання. Оптимальний варіант його використання – в окремих зонах. Хорошим вибором стане камін із каменю, робоча зона з кам'яною стільницею, барна стійка з даного матеріалу.

Від шпалер у цьому випадку краще відмовитись. Вони не дозволять сформувати необхідну атмосферу та досягти бажаного ефекту.

Підлога

Облицювання підлоги має перекликатися з облицюванням стін. Найкращий матеріал для цього – паркетна дошка. Будь-які текстури та кольори натурального дерева відмінно підкреслять простоту та зроблять приміщення більш респектабельним. При бажанні як підлоговий матеріал можна використовувати натуральний або штучний камінь.

Щодо синтетичних та глянсових рішень, то від них у цьому випадку варто відмовитися. Лінолеум, ламінат, керамічна плитка та наливна підлога не вписуються в логіку рустикального кантрі.

Стеля

Оздоблення стелі в рустикальному стилі — найскладніше завдання, оскільки в цьому напрямі вона має бути «навантажена» дерев'яними балками. Якщо йдеться про оформлення в даному стильовому напрямку невисокого приміщення, тоді варто вибирати не класичні балки, а їхні бутафорні імітації.

Стеля в рустикальному кантрі-інтерєрі

Облицювання стелі виконується у два етапи: спочатку за допомогою штукатурки виготовляють фон, а потім монтуються дерев'яні балки.

Двері та вікна

Логічним доповненням інтер'єру в стилі рустик стануть класичні двері з дерева без скління, але з геометричним тисненням. Фурнітура в даному випадку має бути простою та виготовленою з темних металів.

Вікна в стилі рустик

Щодо вибору вікон, то оптимальний варіант — суворі дерев'яні рами з великою кількістю поділів. Оскільки дерево досить дорогий матеріал, непоганою його заміною стануть ламіновані варіанти ПВХ. У будь-якому випадку перевагу варто віддавати великогабаритним вікнам, тому що природне освітлення в цьому інтер'єрі відіграє важливу роль.

Колірна гама

Основою рустикального кантрі є натуральні спокійні відтінки. В даному випадку про жодні яскраві колірні акценти не може бути й мови. Як база вибирається один колір - від повинен знаходитися в діапазоні між зеленим і коричневим. Як доповнюючі використовуються пісочні, сині та сірі відтінки.

Колірна гама рустикального кантрі

У плані експериментів з кольором, цей напрямок є найпростішим і найбанальнішим. Усі облицювальні матеріали вибирають природні відтінки. Тут прийнятні всі тони деревини і каменю, навіть темніші, адже вони виграшно підкреслюють грубість і простоту.

Меблі в рустикальному кантрі-інтер'єрі

Головна особливість цього стилю — грубі предмети, виконані з ручною обробкою. Це можуть бути сільські моделі без лакових покриттів, строгих форм. Добре виглядають у такій обстановці габаритні тумби, незграбні табурети та посудні шафи відкритого типу.

Меблі в стилі рустик

Перевага варто віддавати вінтажним та раритетним предметам меблів, причому кожен дефект у цьому випадку є родзинкою, яка додає особливий антураж.

М'які меблі використовуються виключно за призначенням. Серед оббивних матеріалів перевагу варто віддавати темній шкірі або ворсистим грубим тканинам.

Рустикальний інтерєр кухні

Освітлення та декоративні аксесуари в рустикальному кантрі

Для створення особливої атмосфери в такому інтер'єрі особливу увагу варто приділити освітленню. Організовувати його слід з огляду на такі правила:

  • робоча область повинна додатково підсвічуватись за допомогою точкових джерел світла;
  • обов'язкове використання центрального джерела світла ( люстри, підвісного або стельового світильника);
  • зону відпочинку варто висвітлювати м'яким, розсіяним світлом (для цього можна використовувати настільні лампи, бра і торшери).

Освітлювальні прилади в рустиці

В якості центрального освітлювального приладу можна вибрати цікаву ковану люстру в стилі свічки. Такі моделі максимально гармонійно вписуються в рустикальні інтер'єри та створюють особливу ауру.

Додаткові світильники повинні мати нехитрий дизайн та бути виготовленими з металу або дерева. Плафони можуть бути як тканинними, так і з матового скла. Головна вимога – забезпечення розсіяного освітлення.

Світильники в рустикальному кантрі

Щодо декору, то особливою популярністю в цьому стильовому напрямку користується текстиль. Килими, подушки, штори, пледи – все це можна сміливо використовувати для формування інтер'єру.

Красивий рустикальний інтерєр спальні

Відмінною прикрасою великої вітальні стане камін. Він може бути як справжнім, так і сучасним електричним пристроєм, що імітує полум'я.

Рустикальний кантрі - простий у створенні та досить цікавий стиль, який найкраще підходить для оформлення великих заміських будинків. Оригінальний, грубий і при цьому неймовірно ефектний, він подобається неординарним особистостям.