Стиль ар деко в оформленні інтер'єрів виник між двома світовими війнами у Парижі. Від французького art déco – «декоративне мистецтво». Цьому напрямку характерна витонченість та легкість, а злиття в ньому відразу кількох течій роблять інтер'єр, оформлений у цьому стилі оригінальним та легким одночасно.

Інтер'єри в стилі ар деко: основні особливості

Ар деко є злиттям кількох стильових напрямків. Від кубістів, авангардного мистецтва, футуристів, конструктивістів він запозичив вільні абстрактні форми. Найчастіше його використовують для оформлення клубів, фешенебельних готелів, представництв, салонів.

Стиль ар деко

Ар-деко інтер'єри є відображенням дивовижного творчого підйому, який характерний епосі джазу. Головною складовою цього напряму є єгипетські мотиви, які стали особливо популярними у 1922 році. Йому характерні такі матеріали як срібло, алюміній, дорога деревина, нержавіюча сталь, шкіра зебри та акули, крокодила, емаль, слонова кістка. Часто його плутають із венеціанським стилем, але на відміну від останнього ар деко яскравіший і в ньому можна зустріти незвичайні, еклектичні декоративні елементи.

Вітальні в стилі ар деко

У вітальнях ар деко стиль в інтер'єрі представлений вітражами, мозаїкою, керамічною плиткою. Як підлогове покриття в даному випадку використовується паркет з яскравих та рідкісних порід дерева.

вітальня в стилі ар деко

Внести родзинку в обстановку в даному стильовому напрямку допоможуть зигзагоподібні, грановані, ступінчасті, кристалічні форми, енергійні та широкі криві лінії. Активно використовуються тваринні та рослинні мотиви, кристали, тропічні візерунки, чорно-біла гама.

Освітлювальні прилади у цьому стилі використовуються простих лаконічних форм. Відмінно вписуються у загальний вигляд вітальні люстри з тканинними абажурами та ковані моделі.

Спальня в стилі ар деко

Спальня в стилі ар деко має бути оформлена натуральними матеріалами. Кожен елемент у ній має бути багатофункціональним та практичним. Крім того, інтер'єри у цьому стилі відрізняються м'якістю форм.

спальня в стилі ар деко

Обов'язковим елементом такого приміщення є туалетний столик або пуф незвичайного дизайну. Оскільки цей стильовий напрямок має на увазі багато простору і світла, в спальні неодмінно повинні бути великі дзеркала і якнайбільше дзеркальних поверхонь.

Стіни в даному випадку найкраще прикрасити декоративним розписом, інтер'єрними наклейками, а також різними колажами. Ар деко орнамент у цьому випадку може бути найрізноманітнішим.

Ванна в стилі ар деко

Ванна в стилі ар деко асоціюється з розкішшю, монументальністю, масивністю, чіткістю, геометричними візерунками та сміливими поєднаннями. Що стосується матеріалів, то в даному випадку переважає скло, мармур та сталь.

Стіни у ванній найкраще зробити кольори слонової кістки. Хорошим вибором стане використання візерунка, який імітує шкіру леопарду або зміїну шкіру. Можна застосовувати кераміку, особливо її рельєфні види.

ванна в стилі ар деко

Сантехніка у ванній в стилі ар деко має бути еклектичною: обтічною, масивною, вигнутою. Ванна та раковина можуть бути асиметричними та виконаними з акрилу або сталі.

Колірна гама представлена чорним і білим, золотистими та червоними відтінками. Освітлювальні прилади мають бути класичними. Прості лаконічні рішення у разі недоречні. Найкраще віддати перевагу розкішним люстрам, елегантним брам, красивим настінним світильникам.

Люстри в стилі ар деко

Люстри у стилі ар деко — це зигзагоподібні, грановані, пірамідальні форми, ефектне поєднання чорного та білого з класичними варіаціями: темно-сірий та молочний, темно-коричневий та слонової кістки. Крім того, палітра кольорів може бути містити тони, які уособлюють респектабельність і шляхетність: пурпурний, жовтий, темно-синій, сріблястий. Така світлотехніка створює особливу, святкову атмосферу.

люстри в стилі ар деко

В якості декору в люстрах у стилі ар деко використовуються флористичні елементи та мотиви, які властиві архаїчним культурам.

Світильники, виконані в цьому стильовому напрямку, характеризуються витонченістю, стильним зовнішнім виглядом, розкішшю та елегантністю. Вони мають високий рівень функціональності і виготовляються з металів. Плафони виконують з органзи, вітражного скла, кераміки та емалі, що робить їх стильними та оригінальними прикрасами будь-якого інтер'єру.

Ар деко в інтерєрі

Цей стиль ідеально підійде всім тим, хто не терпить аскетизм мінімалізму та надмірної стриманості та класики. За допомогою антикварних предметів інтер'єру, декору в стилі ретро та одиничних елементів меблів можна вигідно підкреслити статус та створити респектабельну обстановку.