Якщо ви хочете створити стильний, завершений інтер'єр, тоді найкращим вибором стане декорування стін картинами та фотографіями. Підкреслити їхню красу та оригінальність допоможуть світильники для картин. Вибирати їх варто з особливою обережністю, адже неправильно підібравши моделі або встановивши в тому місці, можна нашкодити зовнішньому вигляду полотна. Як грамотно організувати освітлення для картин?

Вибираємо підсвічування з урахуванням типу кріплення

Перше, на що варто звернути увагу при виборі світильників для картин – це тип кріплення витвору мистецтва до стіни. Існує два типи кріплення: на тросах або виріб висить на балках.

Полотно чи картина висить на балках

У цьому випадку найкраще використовувати багатофункціональні Споти і світильники спрямованого світла.Такі світильники дарують яскраве, спрямоване світло і відмінно підходять для підсвічування як усієї картини, так і її окремої ділянки. Встановлювати споти можна на будь-якій зручній відстані від полотна чи картини. Гарним вибором також стануть Підсвітка вітрин.

Твір мистецтва висить на тросах

Якщо полотно висить на тросах біля стіни, тоді найкращим вибором стануть спеціальні тонкі настінні світильники, які встановлюються до поверхні над картиною.

Підсвічування для картин та полотна для створення світлових акцентів.Стильний інтер'єр із підсвічуванням для картин.

Лампи для підсвічування картин: на яких варто зупинитися і в яких випадках

Лампи для підсвічування картин можуть використовуватися різні. Кожен із варіантів має свої переваги та недоліки.

1. Лампа розжарювання - найпростіший і недорогий варіант, але, на жаль, це джерело світла спотворює передачу червоного, жовтого, синього та червоного кольорів, а також сильно нагрівається. Саме тому використовувати лампи розжарювання можна тільки в тому випадку, якщо фотографія або картина захищені склом, але навіть у такому випадку світильник не повинен бути розташований ближче ніж на 20-50 см від об'єкта підсвічування.

2. Галогенні лампи для підсвічування картин використовуються найчастіше коли йдеться про графік або шовкографію. У цьому випадку світильники також варто розташовувати на відстані 20-50 см від полотна, адже дані джерела світла також характеризуються нагріванням у процесі роботи.

Підсвічування картини в інтерєріЕфектний інтер'єр із сучасним підсвічуванням картин

3. Люмінесцентні лампи є одними з найпопулярніших холстів, що часто використовуються для підсвічування. Термін їхньої служби в 10-20 разів вищий, ніж у ламп розжарювання, а яскравість у 5-6 разів вища. Їхнім єдиним недоліком можна вважати наявність парів ртуті та необхідність спеціальної утилізації після завершення терміну експлуатації.

4. Найкращим варіантом для організації освітлення картин будуть світлодіодні джерела світла. Вони не нагріваються в процесі роботи, мають високу яскравість, довговічні та енергоефективні. Саме тому світлодіодні лампи найчастіше застосовуються для підсвічування дзеркал та витворів мистецтва.

Оптимальний розмір підсвічування

Розмір підсвічування визначається залежно від цілей. Оптимальним варіантом вважається, якщо світильники займає 2/3 або 3/4 довжини полотна з рамкою. Якщо потрібно висвітлити тільки витвір мистецтва, тоді світловий промінь вибирають рівним ширині картини без рамки. Якщо і раму необхідно підсвітити, тоді світильники необхідно вибрати рівний довжині полотна разом з рамкою.