Поєднання кухні та вітальні стало популярним дизайнерським прийомом, який активно використовується в оформленні стильного інтер'єру. Найчастіше його застосовують, коли площа кухні невелика та вмістити всіх домочадців за єдиним столом складно. В результаті об'єднання двох кімнат виходить велике світле приміщення, обладнавши яке розумно, можна отримати не тільки стильний, але і функціональний інтер'єр.

Кухня та вітальня

Плюси та мінуси з'єднання вітальні та кухні

Складання дизайну для багатофункціональної кімнати – цікаве та складне завдання. Труднощі викликає не тільки необхідність розмістити всі зони, підбір ергономічного розташування меблів, але й важливість збереження єдиного стилю приміщення, щоб отримати в результаті гармонійну, комфортну та практичну кімнату.

Поєднаний інтерєр кухні та вітальні

До головних переваг з'єднання кухні та вітальні можна віднести:

  • можливість сформувати обідню зону, якщо площі окремої кухні для цього недостатньо;
  • можливість зручно розмістити робочу зону поряд з обідньою, що спрощує процес подачі страв та створює гармонійний образ простору;
  • під час готування господиня може спілкуватися з рідними чи стежити за грою маленьких дітей.

Переваги та недоліки обєднання кухні та вітальні

Недоліки такого функціонального поєднання:

  • звуки та запахи з робочої частини проникатимуть у зону відпочинку. Вирішити проблему принаймні частково дозволити потужна витяжка та сучасні малошумні побутові прилади;
  • прибирання кухонної частини доведеться виконувати частіше.

Якщо грамотно спланувати розташування робочої частини кухні та зони відпочинку, недоліки можна звести до мінімуму та отримати стильний та комфортний інтер'єр.

Вітальня та кухня

Цікаві варіанти зонування

Оптимальний варіант поєднання кухні та вітальні – коли кожна функціональна зона має свої межі. Повне злиття двох або трьох сегментів призведе до небажаного безладдя.

Відмінний спосіб розділити приміщення на обідню та кухонну зону – використовувати кухонний острів. Таке планування дозволяє залишити вільний доступ до всіх робочих поверхонь у процесі приготування, але при цьому відмінно розділить простір на кілька зон.

Обєднання різних функціональних зон

Вибираючи кухонний гарнітур для острова, варто зупинитися на моделях, колір яких гармоніює із загальним тоном вітальні.

Стильно і практично у поєднаному дизайні виглядає барна стійка. При цьому модуль, який кріпиться до стіни одним кінцем, добре окреслює межі кухні.

Цікаві інтерєри

Якщо загальна площа об'єднаної кімнати невелика і місця розмістити зону відпочинку немає, тоді використання барної стійки дозволить вирішити питання організації обіднього місця. За стільницею спокійно зможуть розміститися до чотирьох осіб.

Кухонний півострів - сполучна ланка між вітальнею та кухнею

Використання кухонного півострова в ролі сполучної ланки між кухнею та вітальнею – популярний дизайнерський прийом. У такому разі з боку кухні його можна оформити як чудову систему для зручного зберігання посуду та кухонного начиння, а з іншого — поличками для книг та журналів.

Кухня та обідня зона 2 в 1

Об'єднати кухню та вітальню цілком можуть далеко не всі охочі. Часто в багатоквартирних будинках стіну кухні, якщо вона оснащена газовою плитою, зносити не можна. У такому разі можна організувати часткове поєднання. Цю зону можна оформити у вигляді широкого дверного отвору або встановити туди барну стійку. У будь-якому випадку за допомогою таких прийомів можна організувати природне освітлення.

Прості деталі для зручного зонування

Стелажі, ширми, перегородки, книжкові шафи – всі ці предмети стануть чудовими помічниками у процесі зонування. Оригінальне рішення – невелика перегородка, оснащена вбудованим електричним каміном. Такий елемент не лише дозволить розмежувати зону кухні та відпочинку, а й стане цікавою родзинкою всього інтер'єру.

Варіанти зонування

Обідній стіл - посередник між кухнею та вітальнею

Роль роздільного елемента між робочою кухонною зоною та місцем відпочинку може зіграти обідній стіл. При такому варіанті зонування меблевий набір найчастіше вибирають кутове або лінійне планування. Це дозволяє отримати величезну кількість систем зберігання під час використання мінімальної кількості простору, що дуже практично і зручно.

Мякі меблі - розмежувач

Розмежувати дві різні функціональні зони з боку вітальні допоможе м'які меблі. З цією метою можна використовувати пару крісел, кутовий або традиційний диван. Відмінним доповненням зони відпочинку у такому разі стане м'який килимок.

Зонування за допомогою освітлення

Розбити приміщення на кілька функціональних зон можна за допомогою кольору та світла. Кухонний сегмент та вітальню можна виділити різними кольорами. Вони можуть бути як однієї тональності, так і кардинально відрізнятись один від одного.

Зонування світлом

Точкові світильники під час зонування можуть грати вирішальну роль. Обідню групу можна ефектно виділити за допомогою підвісу, кухонну робочу зону висвітлити за допомогою вбудованих у меблі точкових світильників, а над місцем відпочинку розмістяться Люстри та торшер.

Точки в зонуванні

Все це дозволить організувати стильний та максимально зручний простір, в якому приємно проводити час та готувати смачні обіди.