Друге світло - це особливий архітектурний прийом, при якому в приміщенні прибирають стельові перекриття на одному або навіть кількох поверхах, внаслідок чого кімната освітлюється подвійним природним світлом. Така конструкція створює відчуття легкого, великого простору, надзвичайно повітряного та світлого.

Друге світло у вітальні

Друге світло у заміському будинку

Трохи історії

Друге світло було вигадано дуже давно і активно використовувалося в середньовічних палацах аристократії та правителів, готичних церквах. Тоді штучне освітлення було дуже дорогим і застосовувалося дуже економно, а додатковий ряд вікон на стіні дозволяв не лише стильно прикрасити фасад будівлі, а й зробити зали палацу набагато світлішими. Крім того, природне сонячне світло, яке ллється через величезні віконні отвори, створює широке враження.

Друге світло в інтер'єрі

Як правило, за допомогою цього архітектурного прийому оформляються вітальні, іноді столові масштабних заміських особняків. Така розкіш має виправдану лише в тому випадку, якщо площа будинку понад 200 квадратних метрів. Часом можна зустріти друге світло у квартирі або одноповерховому будинку, але при цьому важливо розуміти, що мінусів у цьому випадку більше ніж плюсів. Збільшеного обсягу вікон буде недостатньо для забезпечення вау-ефекту, а втрата вільного простору буде відчутною.

Друге світло – цікавий архітектурний прийом

Подвійні вікна - для максимального природного освітлення

Створити кімнату з подвійними стелями можна двома способами. Можна або забрати стельові перекриття, або опустити рівень підлоги. Останній варіант не найзручніший, оскільки будь-які додаткові сходи будуть небезпечним місцем для дітей та літніх людей. У першому випадку доведеться відмовитися від приміщення над вітальнею на другому поверсі.

Нюанси організації другого світла у будинку

Переваг такого архітектурного прийому чимало. По-перше, такі вітальні виглядають просто розкішно – світло та стильно. По-друге, з допомогою збільшеної дози природного освітлення створюється особлива легка аура. По-третє, інтер'єр можна доповнити масивними меблями.

Але при цьому варто враховувати всі недоліки другого світла. Насамперед, організувати цей прийом не так просто, та й вартість його висока. З іншого боку, у разі втрачається частина житлової площі. На окрему увагу заслуговує питання опалення та вентиляції.

Світлотехніка в будинках з другим світлом

Масивні меблі - чудове поєднання з другим світлом

Штучне світло у приміщенні з подвійними стелями

Незважаючи на збільшену дозу природного освітлення, не можна забувати про штучне світло. Одного верхнього світильника у вечірній час буде недостатньо для створення повноцінного освітлення. Найкраще подбати про Люстри і додаткові світильники: настінні та бра. Стильним завершенням інтер'єрної картинки стануть ефектні настільні лампи та Торшери.