Якісне освітлення присадибної чи садової ділянки важливо як з погляду естетики, а й безпеки. Грамотно організована система освітлення дозволить комфортно пересуватися ділянкою у темний час. Крім того, декоративне підсвічування сходів, садових доріжок та клумб дозволяє сформувати особливу красу присадибної території.

Вуличне освітлення

Основні типи вуличного освітлення

Вуличне освітлення може використовуватися для двох різних цілей і тому його ділять на дві великі групи:

  • функціональне;
  • декоративне.

Функціональне світло необхідне насамперед для забезпечення безпечного та зручного переміщення ділянкою. Для його організації оптимально підходять Фасадні світильники, що дозволяють висвітлити ганок будинку або вхід у гараж.

Для освітлення садових доріжок та під'їзду до будинку можна вибрати Садові світильники, паркові світильники або лаконічні Грунтові світильники.

Під час проектування освітлювальних робіт важливо врахувати такі фактори, щоб уникнути серйозних помилок:

  • світлотехніка для вуличного використання повинна бути зручною та простою в експлуатації, а також мати високий ступінь захисту від пилу та вологи;
  • вибираючи потужність освітлювальних приладів, важливо дотримуватися гармонії між рівнем яскравості доріжок та інших елементів ландшафтного дизайну. За бажання акцентувати увагу на окремі об'єкти екстер'єру - патіо, чагарники, альтанки або дерева можна за допомогою яскравішого освітлення;
  • фасади будівель повинні бути освітлені яскравіше, ніж доріжки. Це пов'язано з тим, що людині комфортніше рухатися від темнішої ділянки до більш освітленої.

Ефектне вуличне освітлення

Освітлювальні прилади, що виконують функціональну роль в екстер'єрі, краще оснащувати світлодіодними лампами. Справа в тому, що такі джерела світла мають високу енергоефективність, споживають мінімум електроенергії, мають тривалий термін роботи і не містять шкідливих хімічних речовин.

Декоративне освітлення

У процесі створення чарівної атмосфери в екстер'єрі чудовими помічниками стануть освітлювальні прилади. Йдеться про моделі, які відрізняються цікавим дизайном і мають невисоку потужність.

Гарне підсвічування клумби

Гарний варіант — Сонячні та декоративні світильники. Вони укомплектовані спеціальними акумуляторами, які заряджаються весь день, а вночі забезпечують м'яке, неяскраве, розсіяне світло. Таке освітлення дозволить внести особливість у ландшафтний дизайн. Ще одна перевага цих рішень — вони не вимагають підключення до електромережі, при необхідності їх можна перенести в інше місце або взагалі прибрати на зиму.

Декоративне освітлення інтерєру

Ще один спосіб декорування ділянки – використання підсвічування. Світильники, що вбудовуються, в даному випадку монтуються у фонтани, альпійські гірки, сходи, бордюри та інші елементи ландшафту.

Створити дивовижний декоративний ефект можна підсвітивши чагарники та дерева. Для цього найчастіше використовуються невеликі прожектори.

Фасадні світильники

Поради щодо вибору вуличної світлотехніки

Вибираючи відповідні світильники для екстер'єру варто враховувати не лише їх технічні характеристики, а й дизайн. У цьому випадку експерти радять дотримуватися простого правила — якщо ландшафтна композиція багатолика і в ній представлені патіо, різні клумби, альпійські гірки, садові меблі та інші декоративні деталі, тоді найкращим вибором стануть світильники простих, лаконічних форм. Відмінно підійде також приховане підсвічування, організувати яке можна за допомогою ґрунтових та точкових моделей.

Стильний ландшафтний дизайн

Якщо ж екстер'єр досить мінімалістичний, тоді краще віддати перевагу освітлювальним приладам оригінальних форм, в ретро стилі, з різними варіантами підсвічування. Вони дозволять додати родзинку до ландшафтного дизайну та розставити цікаві акценти.

Останнім часом дизайнери часто використовують цікавий прийом – освітлення без світильників. У цьому випадку йдеться про використання світлодіодної стрічки як джерело світла. Різнокольорові варіанти встановлюються на будь-який вид опори - гілку, камінь, фасад будівлі або альтанки. Компактні світлодіоди розміщують у клумбах, кронах чагарників та дерев. Це дозволяє кардинально перетворити екстер'єр у темну пору доби.

Цікаві світильники для екстерєру

Створити дивовижне видовище дозволить підсвічена штучна водойма. Якщо на ділянці є басейн, фонтан або невеликий ставок, варто подумати про його підсвічування. За бажанням можна підібрати як освітлювальні прилади, які світять звичайним світлом, так і унікальні світильники, що світяться всіма кольорами веселки.