Кухня є однією з найважливіших кімнат у будинку. Тут точаться душевні бесіди, збираються за сімейною вечерею, діляться секретами. Щоб створити затишну та по-справжньому душевну атмосферу, тут важливо правильно підібрати освітлення. При виборі освітлювальних приладів важливо враховувати інтенсивність та тип системи освітлення.

Базове світло

Провідну роль у освітленні кухні відіграє стельовий світильник. Дизайнери радять не обмежувати себе традиційними рішеннями та сміливо експериментувати. У той же час не варто забувати і про функціональність. Освітлення на кухні має бути достатньо потужним, щоб гарантувати необхідну видимість.

Гарним вибором стане витончена люстра. Найкраще віддавати перевагу моделям, які дарують природне, м'яке світло. Від яскравих плафонів та тканинних абажурів фахівці радять відмовитися, адже останні легко вбирають запахи.

В якості джерела основного світла на кухні можна сміливо використовувати підвісні світильники. Багато брендів пропонують оригінальні моделі як у класичному, так і в модерністському стилях, що дозволяє вибрати найкращий варіант кожному.

Люстри на кухніПідвісні світильники на кухні

Робоча зона

Найфункціональніше місце на кухні — робоча зона. Саме воно потребує максимального освітлення. Стільниці, як правило, розміщують під стінкою, тому світло від стельового світильника часто загороджується самою господинею. Саме тому найкраще використовувати комбінацію верхнього та локального світла. А організувати його найпростіше за допомогою точкових світильників. Їх можна вмонтувати відразу в меблі або в навісні стелі.

Ще одне цікаве рішення для локального освітлення – підсвічування за допомогою спотів. Невеликі, функціональні та дуже практичні світильники легко спрямовуються в потрібну сторону та забезпечують якісне локальне освітлення тієї чи іншої зони. При бажанні їх також можна використовувати для акцентного освітлення на кухні, коли необхідно виділити оригінальний декоративний елемент.

Локальне освітлення на кухніТочкові світильники в інтер'єрі кухні

Зона обіду

Освітлення зони над обіднім столом не повинно бути надто яскравим. Найкраще для цього підійдуть підвісні світильники. Оригінальні моделі легко регулюються за висотою, що дозволяє налаштувати оптимальну висоту. Якщо стіл стоїть під стіною, тоді хорошим вибором стануть бра. Дві моделі, розміщені симетрично, дозволять забезпечити потрібний рівень освітлення та створять затишну атмосферу.

Часто для ефектного підсвічування столу використовуються незвичайні настільні лампи. За бажанням можна підібрати стильні моделі, виконані в класичному стилі, або більш практичні та функціональні сучасні рішення.