Досить часто в процесі формування комфортної та затишної обстановки будинку такому невеликому приміщенню, як передпокій, приділяється занадто мало уваги, і зовсім дарма. Саме з цієї кімнати починається знайомство з усім будинком, тому так важливо сформувати цікавий дизайн у передпокої. Крім того, коридор є важливою функціональною частиною квартири, тому він потребує уважної добірки палітри кольорів і зручної розстановки практичних предметів меблів.

Оформлення передпокою

Зміст:

Особливості облаштування коридору

Особливості дизайну коридору

Планування панельних багатоповерхівок не передбачає великих, просторих передпокоїв. Найчастіше вхідна кімната є невеликим прямокутним приміщенням. Щоб створити в ньому комфортний та практичний інтер'єр слід дотримуватися кількох корисних порад. Так, найкращим вибором у цьому випадку стане:

  • Вбудовані меблі. Цей варіант ідеально підходить для компактних передпокоїв. Він дозволить не захаращувати простір.
  • Гарне освітлення. Особливу роль у облаштуванні компактного коридору відіграє освітлення. Від об'ємних світильників у цьому випадку найкраще відмовитися. Відмінним вибором стануть вбудовувані точкові світильники, настінні моделі та невеликі лаконічні бра.
  • Світлі тони в обробці. Для оформлення стін найкращим вибором стануть світлі шпалери з широкими горизонтальними смужками. Вони дозволять візуально розширити простір і створити бажане відчуття простору та свободи.
  • Довге дзеркало. Такий предмет інтер'єру дозволить візуально зробити кімнату ширшою. Більш того, цікава рамка стає чудовим декоративним доповненням.

Оригінальний передпокій

Корисна порада: Для візуального розширення простору використовуйте комбіноване освітлення, а традиційну люстру замініть стельовими світильниками.

Розташувавши незвичайне художнє ліплення або картину навпроти дзеркала, ці деталі будуть відображатися і створювати дивовижний ефект, заповнюючи порожній простір.

Облаштування вхідної зони

Оформлення підлоги та стелі

Виправити недоліки планування, у випадку з вузьким коридором, допоможуть глянцеві поверхні. Створити відчуття світла та простору, можна сформувавши підлогу та стелю за допомогою світлого глянцю.

Оформлення підлоги

Стеля невеликого коридору можна стильно оформити, використовуючи дворівневу натяжну конструкцію. Нижній рівень прямокутної форми варто обладнати підсвічуванням, що вбудовується. Це не тільки допоможе організувати якісне освітлення, але ще й візуально збільшити стіни.

Щодо внутрішнього рівня стелі, то його варто вибирати глянцевим. Таке рішення дозволить світловим променям відбиватися від поверхні. Це створить відчуття простору.

Стать у передпокої

Рада: Витягнутий, вузький коридор можна відкоригувати, якщо направити світло в один бік. Цей прийом дозволить візуально розсунути стіни.

Що стосується покриття для підлоги, то відмінним вибором стане лінолеум або плитка. Ковролін у даному випадку буде поганим рішенням, оскільки швидко мажеться і вимагає регулярного догляду.

Покриття для підлоги в передпокої

Колір покриття для підлоги краще всього вибирати світлим, з ненав'язливим малюнком. Розташувавши візерунок упоперек, можна досягти зорового розширення простору, а якщо вздовж, то навпаки - звузити його.

Цікаве оформлення підлоги

Поради в оформленні стін

Для оформлення стін у коридорі ідеально підходять такі варіанти:

  • Вінілові шпалери (ці вироби відрізняються міцністю та стійкістю до механічних пошкоджень).
  • МДФ та ПВХ панелі (завдяки легкості та міцності вони стануть гарним рішенням для обробки стін, їх єдиний недолік – складність монтажу).
  • рідкі шпалери (за допомогою передової технології можна отримати рівне, гладке покриття, яке при необхідності легко очищається за допомогою вологої губки).

Оформлення стін у коридорі

Рада: Для створення гармонійного інтер'єру важливо вибирати світлі тони в обробці підлоги, стелі та стін, але при цьому підлога та стеля повинні бути на кілька тонів світлішими від стін, інакше створиться враження коробки.

Вибір шпалер особистий вибір кожного, але при цьому варто дотримуватися корисних порад:

  • Найкращим вибором стануть шпалери щільного кольору з оригінальним візерунком. Не варто вибирати розмиті або неоднозначні відтінки.
  • Темні шпалери не найкращий вибір для коридору, адже в цьому приміщенні немає віконних прорізів і сонячного світла немає.
  • Тон стін повинен гармонійно виглядати із загальним інтер'єром будинку, щоб коридор не вибивався із загальної стилістики.

Білий інтерєр передпокою

Вибираючи матеріали для оформлення стін, цікавим вибором стане комбінація шпалер зі штучним каменем або декоративною штукатуркою. При цьому важливо дотримуватись однієї гами, але при цьому використовувати окремі акценти кольором.

Неймовірно цікаво та оригінально виглядають чорно-білі дизайни. В цьому випадку важливо правильно вибрати оздоблювальні матеріали і тоді догляд за інтер'єром буде простим.

Цікаве оздоблення стін у коридорі

Рада: Якщо біла здається занадто марким кольором для оздоблення передпокою, тоді гарним вибором стануть бузкові, блакитні, світло-зелені відтінки. При цьому вони також допоможуть візуально розширити передпокій.

Арки та двері в інтер'єрі

Однією з великих проблем будь-якого передпокою є двері. Вони займають досить багато простору, особливо якщо йдеться про класичні варіанти. Найкраще замість них використовувати більш практичні розсувні двері. Можна також взагалі обійтися без дверей, оформивши отвір у вигляді арки. Таке рішення полегшує та розширює простір.

Двері в коридорі

Вибираючи дверне полотно, варто зупинятись на світлих варіантах. Білі двері створять враження легкості та легкості, незважаючи на свою масивність.

Якщо передпокій досить просторий, тоді можна зупинитися на системах зберігання, оформлених у темних тонах. Стіни, стеля та підлога в такому разі слід вибрати світлими, для досягнення цікавого розмаїття.

Дверні отвори в передпокої

Грамотний побір меблів

Компактний передпокій не зможе вмістити багато меблів. Саме тому, плануючи інтер'єр у коридорі, слід насамперед відмовитися від покупки масивних меблів.

Цікаві меблі для передпокою

Відмінним доповненням малогабаритного передпокою стануть вбудовані меблі. Навіть у вузькому коридорі знайдеться місце для довгої вузької шафи-купе. Найкраще, якщо його фасади будуть виконані за допомогою дзеркального полотна. Така система зберігання не займає багато простору, а дзеркальні двері дозволяють створити ефект розширеного простору.

Якщо ж кімната дуже маленька, замість шафи чи вішалки варто використовувати гачки чи полиці. Обов'язково обладнайте коридор невеликою полицею для взуття.

Облаштування передпокою меблями

Для створення практичної та стильної обстановки найкраще використовувати мінімалістські стильові напрямки. Від надмірного декору в даному випадку варто відмовитись на користь лаконічності та функціональності.

Цікавий дизайн передпокою

Кутові конструкції в обстановці коридору

Якщо передпокій має на увазі наявність вільного простору в кутку, тоді хорошим вибором для облаштування функціональної системи зберігання стане компактна кутова конструкція. Вибір такого елемента має ряд переваг. Насамперед, вибравши кутову конструкцію, не доведеться розмірковувати, як розмістити предмети меблів вздовж стін. Такий прийом дозволяє заощадити місце і зберігати всі необхідні речі в коридорі.

Кутова шафа в передпокої

Для створення максимально функціонального та гармонійного інтер'єру найкраще замовити кутову систему зберігання на замовлення – під конкретні розміри приміщення.

Щоб забезпечити комфортне та безпечне використання шафи найкраще віддавати перевагу моделям із закругленими кутами. Крім того, виглядає таке рішення стильно та оригінально.

Кутові системи зберігання

Цікаві варіанти облаштування передпокою

Якщо коридор є дуже довгою вузькою кімнатою, тоді гарним рішенням стане розділити її на кілька зон. Зробити це можна за допомогою гармонійного комбінування різних покриттів для стін та пода або використовуючи різнорівневі стельові конструкції.

Цікаві ідеї коридору

Відмінний спосіб створити оригінальний та стильний інтер'єр у передпокої – використовувати фотошпалери. Гарні рішення з перспективою у візерунку дозволяють зорово розширити довгі вузькі коридори.

Цікава зона входу

Рада: Використовувати простір з розумом допоможуть антресолі під стелею. Таке рішення допоможе зберігати необхідні речі, не захаращуючи місце зайвими меблями.

Для створення гармонійного інтер'єру передпокою її можна розділити на кілька зон:

  • Для зберігання різних речей (в цій зоні можна розташувати комоди, полиці, шафа-купе або антресолі).
  • Для відпочинку (для цієї мети чудово підійдуть маленькі пуфи або стільці).
  • Для дрібниць (невеликі оригінальні полички дозволять зберігати різні дрібниці: ключі, гаманець, рахунки).

Вішалки для верхнього одягу

Гармонійний передпокій повинен складатися з предметів меблів кожної із зон. Наприклад, шафи, пуфи та невеликої тумби. Хорошим доповненням інтер'єру стане дзеркало.

У разі якщо коридор занадто маленький і не може вмістити в собі всі ці предмети, тоді гарним рішенням стануть комбіновані меблі. Наприклад, поличка для зберігання взуття, обладнана м'якою подушкою, відмінно замінить пуф.

Меблі в передпокої

Поради: Відмінним декором для передпокою стануть фотографії. У цьому випадку їх варто розміщувати горизонтально.

Робити кольорові акценти у маленьких передпокоях не найкращий вибір. Більш логічним і доречним варіантом стануть меблі в тон загальному тлі коридору. Внести родзинку в обстановку допоможе підлогова плитка з незвичайним візерунком або оригінального забарвлення.

Фотошпалери у передпокої

Зробити невеликий коридор світлішим допоможуть навісні та натяжні стелі, обладнані точковими світильниками. Крім того, добрим вибором стануть варіанти, що включають дзеркальні компоненти.

Вішалка – простий та універсальний спосіб організації зберігання речей навіть у дуже компактних передпокоях. Вона чудово замінить масивні системи зберігання та дозволить акуратно зберігати верхній одяг за сезоном.

Облаштування коридору

Якщо коридор оснащений вікном, тоді його драпірування потребує особливої уваги. Вибираючи фіранки, штори або тюль варто зупинитися на моделях з матеріалу, що відрізняється простотою догляду. Хорошим вибором стануть бамбукові або пластикові жалюзі.

Килимові покриття варто вибирати за тим же принципом.

Сильний інтерєр коридору

Головне правило при облаштуванні компактних передпокоїв – мінімум деталей і лише потрібні функціональні речі. Не варто захаращувати кімнату масивними меблями. Світлі тони, гарне освітлення та компактні, функціональні полички – ідеальний вибір для невеликого приміщення.

Оформлення коридору