У формуванні затишної, комфортної обстановки в будинку величезну роль відіграє освітлення. Завдяки технічному прогресу та розробці вдосконалених систем та пристроїв воно вже давно переросло свій початковий функціонал - дарувати світло у темний час доби.

Сучасні світильники відрізняються найрізноманітнішими дизайнами та відіграють роль декоративних елементів в інтер'єрі. Більше того, сьогодні можна купити складні освітлювальні прилади, що дозволяють змінювати рівень яскравості, вибирати різні сценарії освітлення, що спрацьовують автоматично в момент входу людини в приміщення і вимикаються після його відходу. Це дозволяє вивести освітлення будинку на новий рівень комфорту.

Автоматичне керування освітленням

Основні способи автоматизації керування освітленням

У сучасному світі для зручності та економії електроенергії повсюдно використовуються автоматизовані системи керування освітленням. Вони можуть бути представлені окремими додатковими приладами зовнішнього виконання, з кріпленням на стіну, або внутрішнього щитового виконання - для встановлення в розподільні щити або спеціалізовані шафи керування. Такі пристрої можуть використовуватися як самостійно, так і як частина системи "розумний дім". Їхнім монтажем займаються професіонали, що є додатковою статтею витрат.

Ще один спосіб, що часто зустрічається - вбудовані пристрої в світильник. Такий метод не вимагає зовнішньої схеми керування або додаткових комутацій і підійде у тому випадку, коли достатньо одиночного, а не групового керування світильниками. Багато виробників світлотехніки пропонують удосконалені освітлювальні прилади, забезпечені датчиками руху або освітленості, а також димерами, що дозволяють змінювати рівень яскравості. Монтаж таких світильників не потребує особливих навичок та інструментів, тому для організації автоматичного керування освітленням найчастіше використовують саме такі моделі.

Вибрати світильники з датчиками необхідного типу в інтернет магазині е27 легко за допомогою групи фільтра “Спосіб включення”.

Вибір світильників з датчиками руху

Розглянемо різні способи автоматизованого керування, а також їх принципи дії.

Датчики руху

При керуванні освітленням використовуються інфрачервоні датчики. Вони засновані на аналізі зміни потужності теплового інфрачервоного випромінювання у зоні фіксації приладу. На рецептори, зазвичай розташовані симетрично або попарно, через складні складові лінзи фокусуються інфрачервоні промені. При русі людини світло поперемінно потрапляє то одну, то іншу частину приймального елемента, що фіксується схемою датчика.

Принцип дії датчика руху

Управління за допомогою датчиків руху використовується при організації вуличного освітлення тротуарів і прибудинкових територій, освітленні та підсвітки сходів та тамбурів багатоквартирних та приватних будинків. Також ці пристрої можна використовувати при освітленні санвузлів громадських приміщень (кафе та ресторанів), комор і підсобних приміщень, освітленні автомобільних стоянок, там де перебування людини обмежене в часі.

Датчики освітлення

Принцип дії цих датчиків заснований на вимірі рівня освітленості навколишнього середовища та при падінні його нижче встановленого автоматичного включення освітлювальних приладів. На відміну від датчиків руху, які включають світильники на невеликий обмежений час, датчики освітленості спрацьовують при настанні сутінків і відключають світло на світанку.

Принцип дії світильників з датчиком освітлення

Основні області застосування сутінкових реле - управління освітленням міських вулиць, освітлення перед входом у багатоквартирні будинки та громадські установи (магазини, готелі, музеї тощо), підсвітка фасаду будівель, рекламних плакатів і вивісок, підсвічування номера будинку або покажчика пожежного гідранту, освітлення територій промислових підприємств. Всередині приміщень датчики освітленості можуть використовуватися як складовий пристрій нічного світильника.

На окрему увагу заслуговують так звані світильники аварійного освітлення.

Світильники аварійного освітлення

Світильники та системи керування аварійним освітленням. Вони включаються при аварійних ситуаціях від систем пожежної сигналізації, при відключенні основного джерела електропостачання або можуть постійно працювати в черговому режимі.

Світильники аварійного освітлення

Основне призначення аварійних та евакуаційних світильників – забезпечення діючих норм безпеки. Їхнє застосування обов'язкове у громадських будівлях будь-якої форми власності.

Переваги використання пристроїв автоматичного керування

Застосування пристроїв та систем автоматичного керування освітленням має низку переваг. Насамперед, це зручність використання. Управління освітленням здійснюється без участі людини, що дуже зручно.

Крім того, використання світильників з датчиками руху або освітлення дозволяє економити електроенергію, особливо якщо йдеться про організацію зовнішнього освітлення. У такому разі замість постійної роботи світильники спрацьовують тільки тоді, коли це необхідно.

Автоматичне керуванняосвітлення

Щодо недоліків, то єдиним суттєвим мінусом є висока ціна. Але при цьому важливо зазначити, що витрати на придбання такої світлотехніки окупаються протягом першого року використання.

Розмаїття як окремих датчиків, так і світильників із вбудованими модулями управління дозволяє кожному вибрати оптимальне рішення в залежності від поставлених завдань, особистих переваг та бюджету, що планується на встановлення системи автоматичного управління освітленням.

Автор: Гайдай Олексій - провідний інженер внутрішнього та зовнішнього електроосвітлення