Стильний, оригінальний та при цьому функціональний елемент ландшафтного дизайну перголу стане чудовим вибором для облаштування екстер'єру. Колись такі будівлі були опорою для кучерявих рослин. Сьогодні ж це незвичайне арочне споруди з різних матеріалів часто використовують і в ролі альтанки, навісу, козирка над дверима або ж цікавого декоративного елемента. Виготовляють цей архітектурний об'єкт з металу, дерева, каменю, металопластику, пластику та різних комбінацій цих матеріалів.

Красива відкрита пергола

Цікаві варіації

Особливою популярністю при виготовленні прегол користується дерево. Справа в тому, що цей матеріал відрізняється натуральністю, доступністю і красою. Споруди з дерева чудово поєднуються з різними ландшафтними елементами, насадженнями та будовами.

Відкрита пергола

Відмінним рішенням стане виготовити цікаву перголу з комбінації каменю та дерева. Опори у разі виготовляються як колон з каменю, а виготовлення поперечин використовується дерево. Або навпаки — як перекриття можна використовувати решітку з металу, а опори зробити з деревини.

Пергола-козирок

Як вибрати оптимальний варіант

При виборі моделі та матеріалу майбутньої перголи важливо відповісти на такі питання:

  • чи використовуватиметься споруда як підпора для кучерявих рослин;
  • буде воно нести функціональну роль або тільки декоративну;
  • чи пергола застосовуватиметься з метою маскування технічних споруд, які вносять дисбаланс у загальний екстер'єр (сарай, пташник, гараж тощо);
  • чи стане споруда місцем для відпочинку.

Залежно від відповідей можна підібрати оптимальний варіант цього елемента ландшафтного дизайну та створити цікаву екстерну картинку.

Ефектна пергола

Якщо пергола буде опорою для кучерявих рослин, тоді з одного боку вона повинна бути максимально відкритою, а з іншого — надійною та стійкою.

Види пергол

На сьогоднішній день існує багато різних варіацій цих споруд. Найпопулярнішими є:

  • Варіанти як тенту. Вони зовні нагадують навіс, але при цьому дах не суцільний, а є рядом брусів або рейок. Така модель добре захищає від сонця, але в дощову погоду під нею не сховаєшся.
  • Перголи-ширми. Використовуються ці споруди для створення затіненого місця. Крім того, такий елемент ландшафтного дизайну часто застосовується для зонування простору.
  • Моделі у вигляді коридору. Такі конструкції застосовуються для формування ефектного зеленого тунелю з кучерявих рослин.
  • Перголи-козирки. Споруди такого типу найчастіше добудовуються до будівель та створюють тінь біля вікон.

Виходячи з розташування ландшафтні споруди такого типу діляться на дві великі групи: окремі моделі або ж прилеглі до будь-яких споруд.

Пергола-прибудова

За формою ці вироби можуть бути прямокутними або квадратними, з похилими або арковими перекриттями. На якому варіанті зупиниться, залежить від стилістики інших екстер'єрних деталей, а також особистих побажань.

Оригінально та яскраво виглядають арочні конструкції. Вони вносять родзинку в самий непоказний зовнішній вигляд і стають його центральним композиційним елементом. Але при цьому саме такі моделі є найскладнішими у реалізації.

Як підібрати місце для перголи

Вибираючи місце, де спорудити цей ландшафтний елемент варто враховувати функціональне навантаження споруди. Насамперед варто визначиться з тим, чи буде пергола частиною декору, чи стане місцем для відпочинку.

Місце для перголи

Якщо йдеться про будівництво відкритої альтанки для посиденьок з друзями, тоді краще всього зупинитися на напівзакритих варіантах, що окремо стоять. Дах у цьому випадку має бути цілісним, щоб у разі дощу можна було спокійно продовжити відпочинок.

Для забезпечення максимально комфортного відпочинку важливо потурбуватися про організацію освітлення. Для цього варто придбати 

Вуличні світильники. Якщо йдеться про напівзакриту альтанку, тоді відмінним вибором стануть стильні Вуличні підвісні світильники або стельові світильники, рівень захисту від пилу та вологи яких дозволяє використовувати їх навіть в екстер'єрі.

Освітлення перголи

Відкриті перголи окремо можна не висвітлювати, особливо якщо вони мають виключно декоративну функцію. У такому разі найкраще використовувати джерела акцентного світла, які висвітлюватимуть конструкцію та створюватимуть цікаві ефекти. До таких насамперед належать Прожектор світлодіодний. За бажання можна купити моделі в сучасному стилі — прості та лаконічні, так і цікаві рішення, які стануть прикрасою ландшафтного дизайну. Особливим попитом користуються світильники Eglo. Якісні та стильні світильники для вулиці цього бренду стануть чудовим доповненням будь-якого екстер'єру.

Красива пергола

Відмінним вибором для створення гармонійної, цілісної картинки стане використання ґрунтових та паркових світильників. Вони можуть бути вбудованими в ґрунт або встановленими по обидва боки від споруди. Вибираючи такі освітлювальні прилади важливо враховувати рівень захисту від пилу та вологи, а також загальну стилістику. Сучасні виробники пропонують різні рішення, що дозволяє вибрати найбільш цікавий і гармонійний варіант залежно від ситуації.

Вуличні світильники

Пергола – це не просто функціональна споруда. Це цікава і оригінальна деталь екстер'єру, яку можна використовувати в різних цілях.