Дзеркало, як і будь-який інший інтер'єрний елемент, потребує якісного та ефектного підсвічування. Це необхідно і для того, щоб зробити процес щоденних гігієнічних процедур максимально комфортним і для того, щоб акцентувати увагу на цьому цікавому декоративному елементі.

Освітлення дзеркала

Бокове освітлення

Такий варіант організації освітлення дзеркала є найпоширенішими. Якщо бра або настінні світильники розміщені симетрично з двох сторін, досягається рівномірне освітлення дзеркального полотна. Саме тому такий варіант освітлення є таким актуальним та популярним. Крім того, він найпростіший і недорогий в облаштуванні.

Бокове освітлення дзеркала

Якщо йдеться про організацію освітлення дзеркала у ванній кімнаті, чудовим вибором стануть вологозахищені бра. Розміщувати їх слід трохи вище за рівень очей. Якщо ж їх повісити нижче, у відображенні будуть видні непотрібні тіні над або під очима.

Підсвічування по периметру

Способів організувати Підсвітка дзеркал існує кілька. Один із популярних та цікавих – рівномірне освітлення з усіх боків. Такий підхід особливо добрий, якщо йдеться про виріб, який використовують для створення вечірнього або денного образу, оскільки в такому випадку можна уникнути небажаних тіней та насолоджуватися ідеальним відображенням.

В даному випадку слід віддавати перевагу лампам, які дарують біле світло з легким світло-жовтим відтінком. Це дозволить об'єктивно оцінити тон шкіри. В іншому випадку він може мати помітний землистий відтінок.

Підсвічування дзеркала по периметру

Найчастіше рівномірне підсвічування по периметру використовують у гримувальних, а також салонах краси. Для домашнього використання можна придбати модель з вже інтегрованим люмінесцентним або світлодіодним підсвічуванням, організованим з двох сторін або по всьому периметру.

Підсвічування зверху

Непоганим рішенням для організації освітлення дзеркала в спальні, коридорі або ванній кімнаті стане підсвічування зверху, організоване за допомогою спеціальних настінних світильників. Йдеться про довгі вузькі освітлювальні прилади, які забезпечують рівномірне світіння по всій площі плафона. Для найбільшої зручності краще використовувати світильники на довгому шнурі.

Підсвічування дзеркала зверху

Оснащувати такі світильники найкраще світлодіодними лампами невеликої потужності. Вони створять досить великий світловий потік і споживатимуть мінімум електроенергії.

Підсвічування дзеркала на косметичному столику

Якщо потрібно організувати освітлення дзеркала, розміщеного на жіночому столику, можна використовувати як джерела світла настільні лампи. Якщо столик знаходиться біля вікна, цілком достатньо буде лише однієї настільної лампи, розміщеної з протилежної від вікна сторони. Особливо красиво та елегантно на дамському столику виглядає настільна лампа у стилі прованс – з тканинним абажуром.

Підсвічування дзеркала настільною лампою

Цікаве рішення для освітлення дзеркала на жіночому столику - використання підвісів. У даному випадку йдеться про невеликі моделі простих, лаконічних форм, розміщених на довгому шнурку трохи вище рівня очей.

Ще одне незвичайне рішення – стильний торшер. Регулюючи ступінь нахилу плафона, можна чудово освітлювати дзеркало і при цьому створити в кімнаті затишну, розслаблюючу обстановку.

Додаткові світильники

Окремо варто розглянути варіанти підсвічування дзеркала, яким рідко користуються, наприклад, величезним полотном у підлогу. У такому разі інтегроване підсвічування буде недоречним, та й стаціонарні освітлювальні прилади також будуть незручні у використанні.

Ідеальний варіант - вбудовувані точкові світильники або споти. Останні мають особливу популярність, оскільки мають поворотний механізм і світло можна легко спрямовувати на ту чи іншу ділянку, створюючи необхідні візуальні ефекти.

Додаткове підсвічування дзеркала точковими світильниками

Вибираючи світильники для підсвічування дзеркала, відштовхуйтесь від загальної стилістики приміщення. Сучасні виробники пропонують моделі в різних стильових варіаціях, що дозволяє підібрати цікавий варіант для різних інтер'єрів.

Наприклад, у класичному будуть доречні традиційні моделі з плафонами зі скла, прованс і кантрі відмінно впишуться 

Бра розсіяного світла, а агресивні лофт-інтер'єри варто доповнити лаконічними варіантами у вінтажному стилі з ефектом патини.

Правильна організація освітлення дзеркала дозволить уникнути небажаних помилок у догляді за зовнішністю, а також зробить із функціонального інтер'єрного елемента цікаву декоративну особливість.