Для багатьох горище – це темне приміщення, де зберігаються непотрібні речі. Але цю додаткову кімнату можна легко перетворити на ще одне житлове приміщення. Звичайно, часом з облаштуванням виникають труднощі, оскільки часто горище має складну форму, але при грамотному підході до планування та використання цікавих дизайнерських прийомів можна легко перетворити темне приміщення з мотлохом на комфортне та затишне місце для роботи, відпочинку, ігор з дітьми та занять творчістю.

Облаштування мансарди

Спальня на горищі - сміливо, стильно та практично

Облаштувати в кімнаті, стеля якої сформована двосхилим дахом, спальню - одне з найвдаліших рішень, оскільки більшу частину часу в ній треба проводити в горизонтальному положенні, коли висота і скіс стель відіграють далеко не найважливішу роль.

Спальня в мансарді

Для обробки найкраще використовувати прості матеріали. Стіни можна оформити світлою фарбою. Це дозволить візуально розширити простір і зробити світліше приміщення.

Зробити стелі візуально вище дозволить вертикальна смужка. Шпалери або фарбування в широку чорну смужку дозволить добре скоригувати недоліки мансарди і створити цікавий інтер'єр.

Вертикальна смужка в оздобленні горища

Головна проблема при трансформуванні горища у житлове приміщення – недостатнє освітлення. Рідко коли ця кімната оснащена вікнами, а якщо вони є, але часто невеликі. Ось тому особливу увагу при облаштуванні мансарди варто приділити джерелам штучного світла.

Освітлення горища

Для забезпечення необхідного рівня освітлення можна вибрати Точкові світильники,пару настільних ламп або функціональні  Споти і світильники спрямованого світла. Останні дозволяють легко змінювати напрямок світла, що дуже зручно як для загального освітлення, так і для акцентування уваги на деталях. Від традиційних люстр і підвісів у цьому випадку варто відмовитись, оскільки вони тільки зроблять кімнату візуально нижчою.

Гарна спальня на горищі

Гостьова на горищі

Часто у невеликих будинках виникає проблема розміщення гостей. Якщо окремої гостьової кімнати немає, можна обладнати для цього мансарду. Найпростіший і практичніший варіант — створити спальні місця у вигляді вбудованих блоків, обладнаних системами зберігання. Таке рішення дозволить не тільки розмістити всіх гостей із максимальним комфортом, але й зберігати всі непотрібні речі компактно та зручно.

Гостьова кімната на горищі

Внести родзинку до інтер'єру допоможуть невеликі декоративні акценти. Це можуть бути яскраві покривала чи стильні декоративні подушки. Якщо будинок дерев'яний, тоді найкращим стилем для оформлення горища стане екостиль.

Інтер'єр в екостилі відрізняється простотою та невибагливістю. Все що потрібно - меблі простих форм, натуральний текстиль в оформленні і дерев'яні світильники.

Кімната для гостей на горищі

Білий колір в обробці мансарди

Найкращим вибором для оформлення горища стане білий колір. Він дозволить перетворити темне приміщення на елегантну кімнату. Крім того, якщо використовувати в обробці якнайбільше глянсових поверхонь, це дозволить зробити мансарду світлішою.

Білий колір в оформленні мансарди

Відмінний візуальний прийом, що дозволяє отримати стильний та цікавий інтер'єр – використання правила «білий верх, темний низ». В такому випадку як покриття для підлоги вибирають темну паркетну дошку або ламінат, а стіни, що переходять в стелю оформляють в білому кольорі.

Контрастний інтерєр горища

Стильне місце для відпочинку

Створити в мансарді повноцінну вітальню можна, тільки якщо її площа перевищує 12 квадратних метрів. Якщо ж йдеться про невелике приміщення, тоді найкраще створити на горищі місце для відпочинку.

Місце для відпочинку на горищі

Оформити його найоптимальніше в мінімалістському стилі. Достатньо встановити пару м'яких крісел та невеликий журнальний столик. Торшери незвичайної форми стануть чудовим доповненням інтер'єрної композиції.

Компактне місце для відпочинку на горищі

Якщо ви хочете облаштувати горище як затишний куточок для читання, тоді варто оснастити приміщення невеликим диваном або модульною системою. Розташувати їх варто безпосередньо біля вікна. Компактна книжкова шафа або тумбочка з улюбленими книгами та Настільна лампа відмінно завершать інтер'єр.

Затишний куточок для читання на мансарді

Дитяча кімната на горищі

Горище — улюблене місце дітей. Чому б його не оформити як дитячу чи ігрову кімнату? Для цього варто пофарбувати стіни в яскраві кольори, розмістити пару м'яких пуфів. Відмінним варіантом для зберігання іграшок та інших дрібниць стануть красиві плетені кошики.

Дитяча кімната на горищі

Створюючи дитячу з горища важливо подбати про м'яке килимове покриття. Без килимка чи ковроліну в даному випадку не обійтися, адже діти люблять грати та веселитися на підлозі. Хорошим рішенням стане використання невеликого килима із високим ворсом.

Ігрова кімната на горищі

Як бачите, варіантів використання мансарди дуже багато. Підключивши фантазію та доклавши невеликі зусилля можна з легкістю створити комфортну та стильну кімнату.