Стиль шале в оформленні будинків народився у Савойї – на південному сході Франції. Він поєднує в собі тепло, практичність та простоту. Колись шале служили місцем для укриття від негоди пастухам, а з часом виділився в окремий стиль. Частково цей напрямок переплітається з кантрі. Йому притаманні необроблені натуральні матеріали, екологічність та простота.

Особливості інтер'єру в стилі шале

Стиль шале схожий з кантрі та рустиком, але при цьому він не так сфокусований на деталях, він більш лаконічний і практичний. Підлога в даному випадку покривають дошками і залишають незабарвленим. Стіни облицьовують деревом або штукатурять.

Особливості стилю шале в інтерєрі

Відмінна риса шале - стельові балки, що виступають. Обов'язковий елемент інтер'єру – масивний кам'яний камін. Що стосується меблів, то перевагу варто віддавати старим моделям простих форм з необробленими фасадами та дерев'яними поверхнями.

Декор в інтер'єрі в стилі шале ділиться на дві варіації: жіночий: глиняний посуд, картини, фото, вишивка та різні вироби та чоловічу: звірячі шкури, трофеї з полювання, ковані елементи.

Вітальня в стилі шале

Колірна гама інтер'єру в стилі шале - це натуральні відтінки: бежевий, теракотовий, кремовий, темного дерева. Акценти роблять темними насиченими тонами: бордовим, темно-зеленим чи шоколадним.

Вітальня в стилі шалеСтиль шале в оформленні вітальні

Великі шкіряні крісла та дивани, від яких віє простотою та грубістю стануть найкращим доповненням вітальні. Особливу увагу варто приділити вибору текстилю. Найкращим рішенням стане хутро, шкіра, льон та груба вовна. Льняні штори, великий диван з вовняним пледом і хутряними подушками, килим із пухнастим ворсом — все це допоможе відтворити затишну атмосферу французьких будиночків у міській квартирі.

Спальня в стилі шале

Спальня в стилі шале – це простота, природність та затишок. У ній немає нічого зайвого – ні декоративних елементів, ні не потрібних предметів меблів. Все дуже просто! У центрі — велике ліжко, узголів'я якого в ідеалі має бути виготовлене з дерева і вирізнятися оригінальним різьбленим візерунком.

Спальня в стилі шалеСтиль шале в оформленні спальні

Внести родзинку в обстановку допоможе хутряна накидка на ліжку або цікавий вовняний плед. Зону ліжка можна доповнити парою тумбочок, максимально простого дизайну, на яких розмістити класичні настільні лампи і фоторамки зі знімками сім'ї.

Цікавим доповненням кімнати може стати плетене крісло. Вікна найкраще прикрасити грубими лляними шторами.

Світильники в інтер'єрі в стилі шале

В інтер'єрі, оформленому в стилі шале, освітлення відіграє особливу роль. Воно має бути максимально простим. Новомодні світильники та сучасні люстри виб'ються із загального колориту, тому від них варто відмовитися на користь моделей, виготовлених під старовину. Люстри-свічки, Ковані люстри стануть непоганим вибором.

світильники в інтерєрі в стилі шалеОсвітлювальні прилади в інтер'єрі в стилі шале

Місцеве підсвічування найкраще організувати за допомогою торшерів із тканинними абажурами або точкових світильників. Цікавим вибором стануть Підвісні світильники. Найкраще вибирати моделі простих геометричних форм чорного чи білого кольору.

Лаконічні рішення з металу з елементами патини також якнайкраще вписуються в подібні інтер'єри, додаючи в них ефект вінтажу.