Грамотно організоване освітлення дозволяє створити в будинку фантастичну атмосферу, наголосити на його сильних сторонах і відвернути увагу від недоліків. У разі йдеться як про основні джерела світла, а й про так званому атмосферному світлі. Він дозволяє сформувати затишну, душевну атмосферу та завершити загальний вигляд інтер'єрної композиції.

Що таке атмосферне світло

Дизайнери виділяють атмосферне освітлення в окремий, особливий прийом. Він є спеціальним способом підсвічування, яке несе виключно декоративну функцію. Крім того, декоративні світильники дозволяють досягти гармонійного сприйняття стилю приміщення.

Атмосферне світло

Найчастіше атмосферне світло використовують для формування особливої атмосфери у ресторанах, кафе, музеях, виставкових залах та інших громадських закладах. За бажання його можна також застосовувати і для створення чарівних домашніх інтер'єрів.

Створити підсвічування можна різними способами, в нашій статті ми розглянемо найпопулярніші рішення для формування надихаючої, розслаблюючої або неординарної інтер'єрної композиції.

1. Складні тіні

Освітлювальні прилади химерної форми, що створюють незвичайні тіньові ефекти, дозволяють трансформувати звичайну атмосферу в чарівний світ. Варіацій таких світильників існує дуже багато, найпопулярніші – незвичайні дерев'яні моделі, що імітують гілки дерев.

Химерні тіні

2. Багато ламп у ряд

Створити дивовижну атмосферу на кухні та допомогти розділити робочу та обідню зону допоможе низка підвісів. Як такі можуть сміливо використовуватися звичайні лампи на шнурах. Особливо ефектно виглядають ці світильники в індустріальних інтер'єрах. Родзинка конструкції в тому, що при найменшому коливанні повітря лампи починають рухатися, що робить простір рухливим і живим.

Підвіси на кухні

3. Міні-зіркове небо

Незвичайний варіант застосування точкового освітлення — Трекові світильники та системи освітлення.Такий прийом дозволяє візуально зробити приміщення вищим. Дивне мерехтливе освітлення можна використовувати як самостійне джерело світла, так і поєднувати його з іншими світильниками.

Міні зоряне небо
Interior and exterior pictures of the Chancellor's Residence at the Point on Centennial Campus. Photo by Marc Hall

 

4. М'яке світло

Створити розслаблюючу затишну атмосферу допоможуть унікальні декоративні світильники, плафони яких складаються з ниток. Такі моделі практично повітряні і невагомі, тому добре виглядають в різних інтер'єрах.

Розсіяне, м'яке світло, яке випромінює дана світлотехніка ідеально підходить для доповнення віталень, лаунж-зон, спалень.

Мяке світло

5. Оригінальні лофт-рішення

Стиль лофт сьогодні має особливу популярність в оформленні інтер'єрів. Прилади освітлення, характерні для цього стильового напрямку, відрізняються примітивністю форм і матеріалів. Каркаси з дроту, судини з металу, сантехнічні труби - все це підійде для формування оригінальних декоративних світильників для інтер'єру. Плафони в даному випадку можна взагалі не використовувати. Як джерела світла відмінно підійдуть Світлодіодні лампи.

Лофт-світильники

Декоративне підсвічування, організоване такими світильниками, стане органічним доповненням чоловічих інтер'єрів, передпокоїв, коридорів.

6. Ефектний неон

Ідеальним доповненням інтер'єру у стилі диско стануть неонові лампи. При цьому краще використовувати незвичайні силуети, які ідеально підходять до загального настрою кімнати.

Вибираючи неонові лампи для оформлення будинку, варто зупинитися на варіантах теплих кольорів – помаранчевого, жовтого, білого, зеленого. Від холодних синіх та пляшкових тонів найкраще відмовитися, оскільки вони швидко втомлюють очі.

Неонові лампи

7. Світлові картини

Перфорація – дивовижний прийом при декоруванні інтер'єрів. Особливо ефективний він, коли необхідно стильно прикрасити велику поверхню поверхню.

За бажанням можна використовувати панелі або спеціальні перфоровані освітлювальні прилади. Важливими факторами, що впливають на вибір, є тональність та потужність джерел світла. Освітлення має бути м'яким і теплим, тільки в такому випадку можна досягти бажаного ефекту та сформувати затишну, теплу атмосферу.

Перфоровані світильники

Корисні поради щодо створення декоративних світильників

Створити атмосферне світло швидко та недорого можна за допомогою підручних засобів. Так, за бажанням можна зробити дивовижні підвісні світильники зі скляних банок.

Світильники із банок

Хочете внести родзинку у вітальню? Вплетіть маленькі декоративні світлодіодні лампи в гнучкі гілки і отримайте чарівний сніп, що світиться. Дивовижний світильник можна підвісити над обіднім столом або поставити у скляну вазу на комоді. У будь-якому випадку святкова атмосфера та чарівна аура буде забезпечена.

Снопи зі світлодіодів

Доповнити спальню в стилі лофт допоможе оригінальний нічник, виконаний за допомогою полотна на підрамнику, який необхідно покрити акриловою фарбою. Напис, який буде світитися, слід залишити не зафарбованим, а з іншого боку полотна приєднати звичайну малопотужну лампочку. Чарівний лофт-нічник готовий!

Лофт-нічник

Створити стильний декоративний світильник можна зі старої книги чи повітряної кулі. Як це зробити, читайте у наших статтях!