Часом надає на предмети інтер'єру не руйнівну дію, а декоративну. Так, багато дизайнерів використовують явище патини для додавання родзинки обстановці. Сучасні декоратори навчилися штучно створювати характерне покриття за допомогою фарб, лаків та спеціальних кислот, що суттєво розширює межі дизайнерських фантазій.

Патіна

Що таке патина

Патина є наліт зеленого відтінку, що утворюється під впливом повітря і вологи на мідних поверхнях, з часом. Унікальна оксидно-карбонатна плівка виглядає стильно та ефектно, тому активно використовується при декоруванні поручнів, предметів меблів, фонтанів, дверей, монет тощо.

Слід зазначити, що створення штучної патини в декоративних цілях значно відрізняється від природного. Дзеркала, меблі, статуетки, шкатулки декорують патиною за допомогою готових розчинів, фарб та лаків, які можна купити у спеціалізованих магазинах.

Патина в інтерєрі

Використання патини в декоруванні має низку переваг. Основні:

  • вироби, покриті такою плівкою, стійкі до деформування;
  • шар патини перешкоджає шкідливому впливу хімічних речовин;
  • при декоруванні меблів за допомогою патини догляд за предметами спрощується;
  • покриття додає родзинку інтер'єру.

Використання цього прийому дозволяє перетворити декор чи меблі, додати їм «характер». Сьогодні патину активно застосовують для досягнення ефекту вінтажної старіння на меблів у класичному стилі.

Елементи патини в інтерєрі

Стилеві напрямки, в яких патина виглядає органічно

Штучно зістарені декоративні предмети та Класичні люстриактивно використовуються у декорі інтер'єрів різних стилів. Найчастіше такі вінтажні деталі можна зустріти в стилі прованс, кантрі, вінтаж, ретро, бохо, шеббі-шик.

Затишний прованс

Зістарені поверхні мило і оригінально виглядають в умовах а-ля французька провінція. У даному інтер'єрі патину використовують на стиках та гранях шаф, дерев'яних столів, стільців, підлогових та настінних дзеркал. Особливість даного стильового напрямку в тому, що поверхні в ньому часто шліфують піском, а потім чорнять, що дозволяє отримати специфічну вінтажну плівку.

Прованс

Кантрі

Популярні декоративні предмети з ефектом патини та у кантрі-інтер'єрах. Найчастіше її використовують на металевих предметах, які в результаті набувають легкої брутальності, підкресленої грубо обробленої деревиною, надлишок якої так характерний кантрі.

Ефектно виглядають у кантрі-інтер'єрах бра та підвіси, декоровані патиною. Вони можуть бути як традиційними синьо-зеленими тонами, так і коричневими або навіть практично чорними.

Кантрі

Вінтаж і ретро

Патина на дерев'яних корпусах і металевих предметах - те, що потрібно в ретро-обстановці. Такі інтер'єри потребують предметів з історією. Якщо коштів на купівлю раритетних предметів меблів та антикваріату немає, тоді використання світильників з ефектом старіння стане чудовим рішенням.

Пара бра або настільних ламп із сірим, бурим або зеленуватим відтінком відмінно впишуться в кімнату, оформлену в стилі ретро, і стануть її родзинкою.

Ретро

Елегантний шебі-шик

Характерна риса інтер'єру в стилі шебі-шик – потертості, саме тому декоративні деталі, предмети меблів та світильники з патиною стануть чудовим доповненням обстановок, оформлених у цьому напрямку.

В даному випадку перевагу варто віддавати оригінальним металевим світильникам у стилі свічки чи моделям класичної форми. Прості лаконічні рішення найкраще залишити для лофта та гранжу.

Шеббі шик

Бохо

Стиль бохо є унікальним поєднанням різних стильових течій. Він передбачає використання різних декоративних деталей, головне, щоб вони відображали характер господарів будинку.

Саме тому в бохо-інтер'єрах особливо ефектно виглядають декоративні та функціональні предмети з ефектом патини. Вони роблять обстановку незвичайною та фактурною.

Бохо

Додати нотку елегантності в обстановку допоможуть ковані свічники, виконані в марокканському стилі, віденські стільці з ефектом старіння, шкатулки та статуетки із зеленуватим нальотом старовини.

Як бачите, багато стилів чудово дружать з патиною і створюють з її допомогою унікальні інтер'єрні композиції.