Стиль баухауз в інтер'єрі – це функціональність та ергономічність, простота та зручність у всьому. Тільки практичні меблі, якісні матеріали в обробці та простий декор без зайвих вишукувань. Цей народжений у Німеччині стиль якнайкраще передає характер німців та його любов до порядку.

Стиль баухауз в інтерєрі

Особливості стилю баухауз в інтер'єрі

Цей стильовий напрямок народився в Німеччині в 1919 році і поєднує в собі риси геометризму, конструктивізму та кубізму. У перекладі з німецької баухауз - це будівництво будинку. На початку 20 століття цим терміном описувалася Вища школа будівництва та конструювання, у якій сформувався цей стиль. Її керівник, відомий архітектор Вальтер Гропіус, запропонував поєднувати індустріальні можливості та естетичні, прості форми та результат перевершив усі очікування.

Особливості баухауз стилю

Головна ідея стилю баухауз - це формування інтер'єру, в якому немає місця декоративним деталям, що не несуть функціонального навантаження. Цей напрямок створено спеціально для створення практичного та комфортного житла без розкішних та химерних деталей.

Особливості стилю баухауз

Характерні риси стилю баухауз:

  • мінімум декору;
  • застосування машинних технологій;
  • універсальність та практичність у всьому;
  • поєднання промислових та естетичних елементів;
  • використання повторюваних симетричних предметів, часто асиметричних форм;
  • застосування функціональних виробів з мінімумом декору;
  • раціональне використання простору.

Деякі риси цього напряму перетинаються з модерном. Його часто використовують для оформлення великих архітектурних проектів, а також частого дизайну.

Цікаві риси стилю баухауз

В інтер'єрі баухауз головними декоративними елементами виступають стильні побутові електроприлади та техніка. Особливу особливість вносить грамотно сплановане освітлення, якому приділяється величезна роль.

Цей стиль передбачає зонування приміщення. Саме в цьому напрямі вперше почало використовуватися різне освітлення для різних функціональних зон.

Меблі в інтер'єрі баухауз

Меблі в кімнаті, оформленої в стилі баухауз, повинні бути високоякісними і відрізнятися простотою форм. Це можуть бути цікаві моделі з використанням металу, трансформовані та модульні варіанти.

Меблі в стилі баухауз

Характерні риси меблів у стилі баухауз:

  • відсутність декору;
  • лаконічні, чіткі форми;
  • комфорт та простота виконання;
  • крісла без ручок;
  • стільці доповнені шкіряними або брезентовими подушками та складаються з гнутих сталевих трубок.

Меблі в баухауз інтерєрі

У цьому стильовому напрямку активно використовуються моделі, що трансформуються — стільці, столи, тумби, які легко забираються одна в одну, звільняючи простір.

Колірна гама інтер'єру в стилі баухауз

Суворий стиль набуває тільки нейтральні відтінки: бежевий, сірий, чорний і білий. Як акцентні кольори використовуються зелений, синій, жовтий і червоний.

Колірна гама баухауз інтерєрів

Використання в обробці світлих відтінків дозволяє візуально збільшити площу приміщення. Як цікавий декор використовується абстрактний живопис або геометричні орнаменти.

Часто в баухаузі використовується поєднання холодних та теплих кольорів. Так, холодний камінь та світла штукатурка розбавляються теплим деревом, а метал та скло доповнюються шкірою та текстилем.

Матеріали в інтер'єрі баухауз

Найчастіше в таких інтер'єрах використовується пластик, метал, скло, дерево та шкіра. Стіни обробляють штукатуркою або використовують шпалери з простим геометричним візерунком.

Матеріали в інтерєрі баухауз

Як підлогове покриття найчастіше використовується лінолеум з ненав'язливим візерунком. Добре підійде матеріал, що імітує метал чи дерево.

Освітлення в інтер'єрі баухауз

Питання висвітлення у разі приділяється величезне значення. Оскільки цей напрямок передбачає зонування приміщення на окремі зони, активно використовуються точкові світильники. Вони можуть бути як накладними, так і вбудованими. Хорошим вибором стануть сучасні Трекові світильники та системи освітлення. Вони не тільки чудово справляються із завданням організації освітлення, а й добре вписуються у мінімалістський характер цього стильового напряму.

Освітлення в інтерєрі в стилі баухауз

Створити додаткове освітлення у відпочинковій зоні дозволити торшер. У баухауз добре вписуються сучасні моделі із хромованого металу. Якщо ж потрібно додати теплоти та затишку, тоді можна вибрати Торшери, переважно теплих відтінків.

Обідню зону варто висвітлити лаконічними підвісами. Найкраще підійдуть потужні моделі найпростіших геометричних форм. Від багаторіжкових люстр у разі слід відмовитися.

Трекові системи в інтерєрі баухауз

Особливу увагу важливо приділити додатковому світлу. Хорошим вибором для цього стануть функціональні Настільна лампа або ж невеликі Бра на стіну. Цей стиль робить ставку на симетричність, тому ці освітлювальні прилади варто купувати парами.

Баухауз - це відмінний вибір для креативних людей, які не терплять тісноти і химерності. Практичний, функціональний та неймовірно стильний – у такому інтер'єрі комфортно і працювати, і відпочивати.