Висвітлення грає колосальну роль як для ефектного сприйняття інтер'єру, але й створення комфортної атмосфери. Саме тому до питань організації освітлення у будинку варто підходити з особливою серйозністю. Неправильний розрахунок або невдале розміщення світильників може стати причиною як занадто тьмяного освітлення, так і навпаки - надто яскравого і дратівливого.

Правила організації освітлення

Які типові помилки найчастіше допускаються при організації освітлення та як їх уникнути – розглянемо детально у нашій статті.

1. Використання лише одного джерела світла

Найчастіше власники вибирають виключно верхнє світло - люстру, підвіс або стельовий світильник для освітлення різних кімнат. Навіть якщо обрана модель має кілька ріжків і має лампочки з великим світловим потоком, освітлення в даному випадку виходить нерівномірним. Надто яскраве світло в центрі кімнати та його відсутність у кутах не тільки руйнує інтер'єр, а й негативно позначається на зорі.

Для формування затишної та комфортної атмосфери важливо використовувати декілька різних типів світильників – верхнього, додаткового, функціонального. Функціональне світло можна організувати за допомогою торшера чи настільної лампи. Додаткове освітлення можна забезпечити за допомогою настінних світильників або Бра на стіну.

Декілька джерел світла в інтерєрі

Наявність кількох типів освітлювальних приладів дозволяє зробити систему освітлення більш гнучкою та зручною. Для створення камерної атмосфери можна використовувати додаткові джерела, а для вечірок відмінним вибором стане верхнє світло.

Не варто також забувати про акцентне висвітлення. Внести родзинку в інтер'єр та виділити ефектні декоративні елементи найкраще за допомогою спеціального світла. В даному випадку найкращим вибором стануть споти, Підсвітка картин та Підсвітка дзеркал, Точкові світильники та бра спрямованої дії. Використання акцентного світла дозволяє зробити кімнату об'ємнішою та цікавішою.

Красива люстра в вітальні

2. Не використання димерів

Дімери в освітлювальних приладах – улюблений інструмент багатьох дизайнерів. Вони дозволяють легко регулювати інтенсивність освітлення та створювати ідеальні атмосфери виходячи із ситуації.

Найкраще вибирати димовані освітлювальні прилади. Їх асортимент настільки широкий і багатогранний, що підібрати оптимальний варіант виходячи з особливостей інтер'єру не складе великої праці.

3. Неправильне розміщення світильників

Якщо освітлювальні прилади знаходяться в неправильному місці, вони не тільки не приносять користі, а й навпаки — шкодять. Наприклад, багато хто для підсвічування дзеркала у ванній кімнаті використовують один верхній світильник замість пари бічних бра. Таке рішення створює небажані тіні на обличчі.

Неправильно розміщують світильники та на кухні. Часто освітлювальні прилади розміщують вище ящиків і полиць над робочою поверхнею, що призводить до виникнення небажаних тіней на тій зоні, де здійснюється готування і навпаки потребує відмінного освітлення.

Щоб уникнути цієї помилки, розміщувати світильники для освітлення робочої поверхні потрібно під полицями, щоб світло висвітлювало робочу зону і не формувалися небажані тіні.

Неправильне розміщення світильників на кухні

Якщо планування кухні передбачає наявність «острова», важливо потурбуватися про організацію його локального освітлення. Над обіднім столом краще повісити окремий стельовий світильник, люстру або оригінальний підвіс.

4. Вибір світильників невідповідного розміру

Занадто велика люстра в невеликому приміщенні чи навпаки — крихітні Підвісні світильники над величезним обіднім столом — обидва варіанти помилкові та неприпустимі.

Вибирати освітлювальні прилади на око не варто, оскільки в шоу-румах та магазинах оцінити чи відповідає модель розмірам кімнати дуже складно. За допомогою спеціальної формули:

(Довжина + ширина кімнати в метрах) х10 = діаметр люстри в сантиметрах

5. Розміщення світлотехніки на неправильній висоті

Люстра, що висить над обіднім столом, не повинна бути надто низькою. Впритул розміщувати світильник до стелі теж не можна, оскільки в цьому випадку поверхня столу буде недостатньо освітлена. Оптимальний варіант - нижній край світильника знаходиться на висоті 16-18 метра від підлоги.

Неправильна висота розміщення люстри

6. Не враховано колірну гаму інтер'єру

Навіть якщо кількість світильників підібрано правильно, але при цьому палітра кольорів інтер'єру не гармонує з забарвленням освітлювальних приладів загальне сприйняття композиції буде порушено.

Вибираючи відповідну світлотехніку, важливо орієнтуватися на стиль інтер'єру, а також колірну палітру. Найбільш безпрограшний варіант - світлі та пастельні відтінки. Вони здатні зорово збільшити навіть невеликі кімнати.

Ідеальна атмосфера у вітальні

7. Неправильний вибір лампочок

Для економії електроенергії багато включають лише мінімальну кількість світильників, необхідну для організації освітлення. Це порушує гармонійне сприйняття інтер'єрної композиції.

В даному випадку краще замість звичайних лампочок купити світлодіодні. Вони споживають мінімум електроенергії, відрізняються тривалим терміном служби, а також можливістю вибрати ту чи іншу колірну температуру. Найчастіше для домашніх інтер'єрів вибирати джерела з теплим білим або нейтральним білим світлом, хоча при бажанні можна підібрати Світлодіодні лампи, які дарують холодне біле світло.

Лід-лампочки для ефективної економії електроенергії

Ця невелика шпаргалка допоможе уникнути найпоширеніших помилок при виборі світлотехніки та організувати якісне та комфортне освітлення в будинку.