З проблемою малогабаритних туалетів не з чуток знайомі власники багатьох квартир у старих будинках. Виправити ситуацію складно, але за бажання, використовуючи хитрощі та дизайнерські прийоми можна створити стильний та комфортний інтер'єр.

Дизайн санвузла

Зміст:

Матеріали для ремонту

Головне питання при плануванні інтер'єру будь-якого приміщення - це вибір якісних оздоблювальних матеріалів. Туалет – це особлива кімната. Тут відзначається підвищена вологість, тому вибираючи оздоблювальні матеріали варто віддавати перевагу зносостійким, міцним та максимально довговічним варіантам.

Облаштування туалету

Керамічна плитка

Кращий вибір для обробки стін та стелі в туалеті – плитка з кераміки. Такий матеріал легко витримує підвищену вологість, не боїться механічних пошкоджень, максимально простий у догляді. Крім того, оздоблення стін керамічною плиткою виглядає стильно та привабливо. Широкий асортимент кольорів та візерунків дозволяє з легкістю підібрати оптимальний варіант залежно від особистих побажань та задуму дизайнера.

Керамічна плитка у туалеті

Мармур

Ще один хороший варіант оздоблювального матеріалу - натуральний або штучний мармур. Коштує такий камінь дорого, але при цьому відрізняється чудовими експлуатаційними характеристиками. Крім того, його стильний вигляд є своєрідним показником матеріального достатку. Мармурові не страшна вологість та корозія. Навіть через роки він не стирається і надовго зберігає чудовий зовнішній вигляд.

Мармур у санвузлі

Пластикові панелі

Простий, доступний та практичний варіант обробки стін – монтаж панелей із пластику. Такі вироби коштують трохи дорожче, ніж керамічна плитка, але вони легкі і дуже зручні в установці. Як підлогове покриття даний варіант не підійде, а ось для обробки стін він буде оптимальний.

Пластикове оздоблення санвузла

Перевага пластику полягає в тому, що його можна легко стилізувати під інші типи матеріалів. Так, стильно і ефектно виглядають пластикові панелі, що імітують камінь або натуральну деревину.

Пластикові панелі у туалеті

Обшити туалет за допомогою пластикових панелей можна навіть самостійно. Для цього не потрібно мати особливі навички і мати спеціальне обладнання.

Вологостійкі шпалери

Особливою популярністю в обробці стін в туалеті останнім часом користуються шпалери вологостійкі. Вони добре переносять підвищену вологість, а асортимент забарвлень настільки широкий, що підібрати цікаві рішення навіть для маленьких приміщень не складе великих труднощів.

Вологостійкі шпалери в туалеті

Порада: Підлога в туалеті має бути не тільки красивою, а й максимально комфортною. Саме тому чудовим рішенням стане обладнати цю кімнату системою «тепла підлога».

Дерево

Серед нетрадиційних, але не менш цікавих та практичних варіантів оздоблення стін у туалеті можна виділити дерево. Легкі панелі з деревини дозволяє створити в туалеті відчуття комфорту та затишку. Але при цьому важливо зважати на деякі особливості. Справа в тому, що натуральне дерево не переносить підвищену вологість. Уникнути дозволу можна, якщо використовувати захисне лакове покриття.

Дерево в інтерєрі туалету

Крім того, вибираючи дерево, варто віддавати перевагу максимально вологостійким та міцним варіантам. Не варто забувати і про обробку панелей просоченнями та спеціальними складами. Такий догляд дозволить суттєво підвищити експлуатаційні характеристики панелей.

Дерево в туалеті

Колірна гама оздоблювальних матеріалів має бути світлою. Справа в тому, що саме світлі відтінки візуально розширюють простір, що особливо важливо за дефіциту квадратних метрів.

Особливості дизайну туалету

На якому варіанті оздоблювального матеріалу ви не зупинилися, під час ремонту туалету важливо враховувати кілька важливих моментів.

Особливості дизайну туалету

1. Не варто використовувати всі матеріали одного кольору. Якщо як фоновий відтінок обраний білий, тоді доповнити його варто плиткою з незвичайним малюнком. В іншому випадку буде створено небажане почуття медичної палати.

Однотонний інтерєр

2. Намагайтеся максимально цікаво обіграти дизайн комунікацій. Хорошим виходом у такій ситуації буде сховати труби за дерев'яними або пластиковими сваями. Щоправда, таке рішення зменшити площу корисної кімнати, тому останнім часом особливо популярно стало не ховати комунікації зовсім.

Що стосується старих труб, то за бажання їх можна пофарбувати або ж поекспериментувати. Якщо ж навичок роботи у цій справі немає, тоді найкращим вибором стане сховати їх за панелями.

Облаштування туалету

3. Раціонально розмістіть усі сантехнічні вироби. Якщо грамотно розташувати полицю, шафу, унітаз та інші інтер'єрні деталі, то можна отримати досить багато вільного місця.

4. Для зорового збільшення простору відмінно підійдуть дзеркальні або скляні панелі.

Чорно-білий інтерєр туалету

5. Вибираючи двері для невеликого приміщення, варто орієнтувати на вироби, які не відкриваються всередину, назовні.

6. Дзеркальні або скляні поверхні стануть чудовим способом візуально розширити простір.

Практичні рішення у туалеті

Як підлогове покриття найкраще використовувати практичні килимки з вологостійких матеріалів. Вони подарують комфорт і при цьому будуть прості у догляді. Вибравши модель яскравого кольору, можна внести родзинку в інтер'єр.

Палітра кольорів для невеликих туалетів

Розширити межі приміщення та сформувати світлу, комфортну обстановку можна якщо вибрати як оздоблювальні матеріали для стін – панелі, рідкі шпалери. Світлі відтінки дарують почуття свіжості та легкості, що дуже важливо у такому приміщенні як туалет.

Світлий інтерєр санвузла

Хорошим вибором для створення стильного інтер'єру у невеликому туалеті стануть шпалери в пастельних тонах. Але при цьому важливо, щоб на стіні була одна яскрава, акцентна пляма. Це може бути цікавий декор, орнамент чи малюнок.

Цікавий дизайн туалету

Незважаючи на невеликі габарити, не обов'язково використовувати для створення стильного інтер'єру виключно світлі відтінки. Темні або чорні стіни також цікавий варіант оформлення туалету. При цьому головне правильно підібрати освітлення. Щоб отримати цікаву інтер'єрну картинку, найкраще поєднувати темні стіни зі світлою підлогою.

Темні кольори в оздобленні туалету

За бажання можна сміливо поекспериментувати, вибравши для обробки насичені, яскраві тони. Цікаве рішення – три стіни виконати однотонними, а одну зробити акцентною.

Сантехніка для невеликого туалету

Для створення гармонійного та функціонального інтер'єру у невеликому туалеті важливо вибрати сантехніку ідеального розміру. Асортимент цих виробів дуже великий, що дозволяє підібрати оптимальні варіанти в залежності від особливостей приміщення.

Вбудована сантехніка

Хорошим вибором для компактного санвузла стане вбудований унітаз. Така модель займає мінімум місця, усі комунікативні системи у нього акуратно заховані. За бажання можна навіть підібрати варіант із вбудованим у стіну бачком. Це дозволяє розширити вільний простір.

Цікаве рішення для компактних туалетів – комбоунітаз. Таке пристосування поєднує в собі функції унітазу, умивальника та біде. Непогано заощадити місце також допоможе сантехніка навісного типу. Але обов'язково варто враховувати міцність стін.

Цікаві шпалери в санвузлі

Правильне освітлення

Організація освітлення в туалеті — ще один важливий момент, що заслуговує на особливу увагу. Оскільки більшість санвузлів немає вікон, важливо правильно розрахувати необхідну кількість джерел штучного світла. Не варто віддавати перевагу надто яскравим варіантам, оскільки у поєднанні зі світлою обробкою створює враження лікарняної палати.

Освітлення в туалеті

Відмінним вибором у цьому випадку стануть точкові світильники. При цьому важливо враховувати загальну стилістику приміщення. Якщо інтер'єр санвузла містить багато дзеркальних та білих поверхонь, тоді варто віддати перевагу малопотужним джерелам світла.

Цікавим рішенням для організації освітлення в туалеті стане використання димера. Він дозволить при необхідності зробити світло яскравішим або більш тьмяним.

Фотошпалери в туалеті

Якщо йдеться про організацію освітлення в туалеті, поєднаному з ванною кімнатою, тоді крім стельових світильників варто придбати освітлювальні прилади - Підсвітка дзеркал над раковиною. Перевагу варто віддавати простим, лаконічним моделям із підвищеним рівнем вологозахисту.

Корисні поради щодо облаштування невеликого туалету

Для того щоб створити практичний та стильний інтер'єр у невеликому санвузлі варто прислухатися до наступних корисних порад:

  • Замініть старі сантехнічні на нові (справа навіть не в тому, що нові моделі мають гарний дизайн, а в тому, що сантехніка радянського зразка характеризується великими розмірами). Вбудовані моделі дозволять заощадити місце та ідеально впишуться в ту чи іншу стилістику.

Сучасна сантехніка

  • Замініть старі чавунні труби на варіанти ПВХ. Такі вироби займають мінімум місця і виглядають сучасно, тому їх не потрібно ховати за панелями.
  • Поєднуйте матеріали з різною фактурою та забарвленням, щоб отримати цікавий ефект.
  • Використовуйте замість стандартних підвісів і люстр стельові або Точкові світильники. Великі освітлювальні прилади тільки зроблять приміщення ще меншим візуально.

Починати ремонт найкраще з організації системи тепла підлога. Важливо, щоб усі комунікації були закладені заздалегідь. Після встановлення системи виконують обшивку стін.

Стильний інтерєр санвузла

Порада: Вибравши як обробний матеріал плитку варто застосовувати спосіб укладання стик в стик. Такий прийом дозволяє не лише заощаджувати місце, а й матеріали.

Навіть невеликий санвузол, поєднаний із ванною кімнатою, можна трансформувати приміщення в сучасну та комфортну кімнату. Чудовим вибором стане монтаж гігієнічного душу. Подібна кабіна займає трохи простору і при цьому зручна та функціональна. Сучасні виробники пропонують рішення з гідромасажем та світловими ефектами.

Облаштування інтерєру суміщеного санвузла

Якщо йдеться про обладнання санвузла, який поєднаний із ванною, тоді купіль варто розміщувати вздовж стіни, навпроти дверей. У такому випадку інші сантехнічні вироби можна зручно і компактно розташувати вздовж бічної стіни, що залишилася. Цей варіант планування розміщення сантехнічного обладнання, що не вимагає жодних перепланувань і складних конструктивних рішень.

Візуально розширити простір санвузла можна використовуючи для обробки шпалер з перспективою. Крім того, використовуйте прозорі матеріали та глянсові поверхні. Оформлення у світлих відтінках та гарне освітлення створять відмінний ефект.

Стилістика туалету

Сподіваємось, що наші корисні поради допоможуть вам облаштувати стильний та функціональний інтер'єр невеликого санвузла.